Online zoekmachines volgen Mexicaanse griep

Nieuws

Online zoekmachines volgen Mexicaanse griep

Joren Gettemans

28 april 2009

Internet-zoekmachines spelen een belangrijke rol in het opsporen en volgen van de Mexicaanse griepepidemie. Gezondheidsinstanties kunnen de verspreiding van de ziekte in real time volgen via websites of twitterfeeds van Googles Healthmap of Veratect.

De online zoekmachines speuren continu naar de eerste tekenen van een epidemie. Ze filteren internetverkeer op blogs, twitter en sociale netwerksites en vergelijken die stroom aan gegevens met officiële rapporten. Veratect bijvoorbeeld houdt meer dan veertigduizend online bronnen in meer dan dertig talen in het oog.
Het bedrijfje uit Seattle beweert zelfs dat het de uitbraak als eerste opgespoord heeft. Op 30 maart detecteerde Veratect al een mogelijk eerste geval van de ziekte. Sindsdien nam het aantal gevallen van “atypische pneumonie” die mogelijk verband houden met de Mexicaanse griep in snel tempo toe in Mexico en de Verenigde Staten. Veratect maakte de informatie over aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het Internationale Rode Kruis en de Amerikaanse gezondheidsinstanties. Sinds 16 april hebben de analisten van het bedrijf al meer dan honderd gevallen geïdentificeerd.

Gezondheidskaart

Ook “Healthmap”, een dienst van Google in samenwerking met het netwerk van gezondheidswerkers ProMED, had signalen opgepikt dat het dit keer om een ernstige epidemie kon gaan. Healthmap filtert bronnen als de nieuwsberichten op Google News, de berichten van de Wereldgezondheidsorganisatie, overheidswebsites, mailinglijsten en thematische discussiegroepen, in totaal zo’n twintigduizend websites. Het resultaat van de analyse wordt met een kleurencode weergegeven op een wereldkaart.
Zo wordt er een eenvoudige visuele weergave geboden van de verspreiding van de ziekte. Net als Veratect biedt Healthmap ook een twitterfeed waar het laatste nieuws over de ziekte gevolgd kan worden. Ook de WHO en het Amerikaanse Center for Disease Control (CDC) bieden op hun website continue updates met nieuws over de epidemie.