Onrust in Arizona om immigratiewet

Nieuws

Onrust in Arizona om immigratiewet

Valeria Fernández

22 april 2010

In de zuidwestelijke Amerikaanse staat Arizona roeren de tegenstanders zich van een omstreden wet die illegale immigratie moet inperken. De nieuwe wet werd begin deze week voorgelegd aan de gouverneur, die er nog op moet reageren.

De bewuste wet geeft de autoriteiten bevoegdheden door die veel verder gaan dan tot nu toe het geval was. Zo wordt het strafbaar voor dagloners om op straat naar werk zoeken en iedereen die een migrant zonder papieren vervoert, kan een boete krijgen. Ook als het gaat om een familielid. De wet kwam er na jarenlange pogingen van conservatieve Republikeinen om de migratie uit Mexico in te perken.

Demonstranten eisten deze week dat de Republikeinse gouverneur, Jan Brewer, haar veto uitspreekt over de wet. Dinsdag werden negen studenten gearresteerd nadat ze zichzelf hadden vastgeketend aan de toegangsdeuren van het Congresgebouw. Een brede coalitie van burgerrechtenorganisaties, zakenmensen en religieuze leiders uit Arizona en andere staten verzamelde 50.000 handtekeningen tegen de wet.

Onleefbaar

De wet is oneerlijk, onrechtvaardig en wordt ontkracht door de federale wetgeving”, zegt Eliseo Medina, voorzitter van de Service Employees International Union (Seiu). Volgens hem leidt de wet ertoe dat de politie gedwongen wordt de rol van de immigratieautoriteiten te spelen.

Critici verwachten hoge kosten door rechtszaken tegen politiedepartementen die zich mogelijk schuldig maken aan “racial profiling”: het verdenken van mensen op grond van uiterlijke, raciale kenmerken, of het niet handhaven van de wet. Momenteel loopt er een zaak tegen de sheriff van de county Maricopa in Arizona, Joe Arpaio. Mensen van zijn bureau zouden zich in wijken met veel latino’s schuldig hebben gemaakt aan schendingen van de burgerrechten.

“Willen we de politie dwingen om het spoor van Joe Arpaio te volgen?”, vraagt Mary Rose Wilcox van de Raad van Toezichthouders van Maricopa County. “De nieuwe wet is erop gericht het leven van immigranten en hun gezinnen zo onleefbaar mogelijk te maken, zodat ze uit zichzelf besluiten te vertrekken. Hij is er letterlijk op gericht om immigranten te terroriseren.”
 
Te inschikkelijk

Voorstanders van de wet zeggen dat die noodzakelijk is omdat de federale autoriteiten het laten afweten. Senator Russell Pearce, de initiatiefnemer van de wet, vindt dat de regering te “inschikkelijk” is als het gaat om illegale immigratie. Zijn wet zorgt ervoor dat de staat Arizona zelf orde op zaken kan stellen, door illegalen te arresteren.

Pearce houdt volg dat immigranten zonder papieren het onderwijs en de gezondheidszorg veel geld kosten. Ook zouden ze banen inpikken van Amerikaanse burgers.