Onrust bedreigt Pakistaanse verkiezingen

Nieuws

Onrust bedreigt Pakistaanse verkiezingen

31 december 2007

De Pakistaanse verkiezingscommissie maakt woensdag bekend of de parlementsverkiezingen van 8 januari al dan niet uitgesteld worden. De commissie wil de verkiezingen enkele weken later plannen nadat er onrust uitbrak in het land als gevolg van de moord op Benazir Bhutto.

De oppositie, zoals Nawaz Sharif van de Moslimliga, kondigde net gisteren aan dat ze niet langer de verkiezingen van 8 januari zal boycotten. Sharif zei, na de moord op Bhutto, de verkiezingen te zullen boycotten. Ook het partijbureau van de Pakistaanse Volkspartij (PPP) van Benazir Bhutto besliste gisteren dat ze een uitstel van de verkiezingen niet zou accepteren.
De 19-jarige Bilawal Zardari volgt zijn moeder op als voorzitter van de Pakistaanse Volkspartij (PPP). Zijn 51-jarige vader is vice-voorzitter en zal de dagelijkse leiding van de partij op zich nemen aangezien Zardari eerst nog zijn studies zal afronden in Oxford. Zardari liet meteen ook zijn naam veranderen naar Bilawal Bhutto-Zardari.

Global Voices Online verzamelt reacties van over de hele wereld op de moord op Bhutto en de nasleep ervan. Zo verwijten verschillende Pakistaanse bloggers de PPP een gebrek aan democratie binnen de eigen partij door meteen Bilawal Bhutto Zardari als voorzitter aan te duiden. ‘Hebzucht, onrechtvaardigheid en nepotisme hebben vandaag gewonnen. Jij, ik en Pakistan hebben verloren’, vindt Baithak. ‘Politiek in Pakistan blijft een erfelijke zaak, waar de personencultus belangrijkst blijft’, schrijft Chapati Mystery.