Onrust in West-Afrika over drinkwater en voedselprijzen

Nieuws

Onrust in West-Afrika over drinkwater en voedselprijzen

Joren Gettemans

02 maart 2008

Aanhoudende protesten tegen de stijgende voedsel- en brandstofprijzen hebben tot straatgeweld geleid in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso en andere West-Afrikaanse landen. In buurland Ivoorkust groeit intussen het verzet tegen het aanhoudende gebrek aan drinkwater.

Afgelopen donderdag werden de betogingen in Ouagadougou een stuk grimmiger nadat de overheid aangekondigd had om de taksen op importgoederen te verlagen. Dat was niet naar de zin van de betogers, die de overheid liever zien ingrijpen in de hoge voedsel- en brandstofprijzen. Jonge heethoofden leverden veldslagen met de politie, stichtten brandjes en richten barricades op.

Er was geen sprake van slachtoffers maar de politie verrichtte wel tien arrestaties onder de betogers. Er zijn soldaten opgesteld rond het presidentiele paleis en op strategische punten in de stad.

Maar Burkina Faso is niet het enige land waar de bevolking mort om de hoge prijzen voor essentiële goederen als voedsel en brandstof. Ook in Mauretanië en Senegal, net als Burkina Faso landen die sterk afhankelijk zijn van graan en rijst uit het buitenland, waren er rellen.

Ivorianen zonder drinkwater

In buurland Ivoorkust is er dan weer straatprotest over het gebrek aan drinkwater. Een derde van de bevolking van Abidjan, de grootste stad in Ivoorkust, zit al meer dan een maand zonder drinkwater. Daardoor moeten sommige inwoners elke dag tot zes kilometer stappen om water te vinden. De betogers richtten barricades op en konden pas met traangas door de politie uiteengedreven worden.

Het waterprobleem in Abidjan is het gevolg van een gebrek aan investering en planning, die op hun beurt deels toe te schrijven zijn aan de instabiliteit in het land. De onlusten leidden ook tot een massale volksverhuizing, waardoor de bevolking in de stad met meer dan twee derden aangroeide.