Ontbossing Amazone neemt sterk toe

Het tempo van de ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied is vorig jaar met meer dan een kwart toegenomen. Daarmee is het nog flink lager dan in voorgaande jaren.

  • CC CIFOR Het tempo van de ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied is vorig jaar met meer dan een kwart toegenomen. CC CIFOR

Op basis van Amerikaanse satellietbeelden berekent het Nationaal Instituut voor Ruimte Onderzoek (INPE) jaarlijks het oppervlak aan bos dat wordt gekapt in het Amazonegebied. Ontbossing wordt als zodanig geregistreerd als er een terrein van minimaal 6,25 hectare volledig is gekapt. Tussen augustus 2012 en juli 2013 was dat in totaal 5891 vierkante kilometer, of 29 procent meer dan in het jaar 2011-2012.

Rooskleurig

In de deelstaat Mato Grosso werd zelfs 1139 vierkante kilometer gekapt, een toename van 50 procent. Koploper is Pará, waar 2346 vierkante kilometer werd gekapt. De cijfers zijn nog steeds rooskleurig vergeleken bij de jaren voor 2012. In 2004, het jaar voordat de dalende trend werd ingezet, werd nog 4,7 keer zo veel gekapt. De vooruitgang is te danken aan het actieplan tegen ontbossing dat de regering in dat jaar opstelde, aldus het INPE.

Het Amazonegebied is het grootste regenwoud op aarde, ter grootte van 7 miljoen vierkante kilometer. 4,2 miljoen daarvan ligt in Brazilië. Naar schatting een vijfde van het woud is intussen verdwenen, wat grote gevolgen heeft voor de natuur, niet alleen voor de biodiversiteit, maar ook voor de kooldioxide die erdoor vrijkomt.

Volgens Global Forest Watch, een internationaal monitoringsysteem, wordt de vooruitgang in het Amazonewoud deels tenietgedaan door de doorgaande boskap in de rest van Brazilië. De daling van de totale ontbossing in het land is veel minder sterk.

Het INPE verwacht eind dit jaar de cijfers over het Amazonegebied tot juli 2014 te kunnen publiceren.

 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift