Al vijfde maand op rij dat ontbossing afneemt

Ontbossing in Braziliaanse Amazonewoud blijft dalen

Neil Palmer/CIAT (CC BY-NC-ND 2.0)

De ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied blijft een neerwaartse trend vertonen, zo blijkt uit gegevens die vrijdag zijn vrijgegeven door INPE, het nationale ruimteonderzoeksinstituut van Brazilië. 

INPE’s waarschuwingssysteem voor ontbossing, bekend als DETER, geeft aan dat er afgelopen augustus in totaal 563 vierkante kilometer bos is gekapt in het Braziliaanse deel van het Amazonegebied. Dat is twee derde (66 procent of bijna 1100 vierkante kilometer) minder dan in diezelfde periode in 2022. 

De ontbossing die door DETER werd gedetecteerd voor de eerste acht maanden van 2023 bedroeg 3712 vierkante kilometer. Dat is bijna de helft minder (48 procent) in vergelijking met vorig jaar en het laagste cijfer sinds 2018.

Vijfde maand op rij

Het is al de vijfde maand op rij dat de ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied - het grootste regenwoud op aarde - is afgenomen. President Luiz Inácio Lula da Silva had tijdens zijn verkiezingscampagne beloofd om het toenemende bosverlies in de regio te beteugelen. Tijdens Lula’s vorige ambtstermijn in de jaren 2000 was de ontbossing ook aanzienlijk afgenomen.

President Lula had tijdens zijn verkiezingscampagne beloofd om het toenemende bosverlies in de regio te beteugelen.

In de komende weken zal Brazilië een beoordeling op jaarbasis publiceren, voor het jaar dat eindigde op 31 juli. Dit cijfer dient als standaard voor het vergelijken van ontbossing.

Sinds het begin van de jaren 1970 is het Braziliaanse Amazonegebied bijna 20 procent van zijn bosareaal kwijtgeraakt. Wetenschappers maken zich zorgen dat door de aanhoudende ontbossing, in combinatie met de gevolgen van de klimaatverandering, grote delen van het regenwoud het risico lopen om te veranderen in een droger ecosysteem dat meer wegheeft van een savanne. 

Een dergelijke verschuiving zou ernstige gevolgen hebben voor het vermogen van de regio om CO2 op te slaan, de biodiversiteit, de regenpatronen en het welzijn van de lokale bevolking. 

Dit stuk is oorspronkelijk verschenen bij IPS-partner Mongabay

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.