Ontbossing neemt nog toe in Zuid-Amerika

Nieuws

Ontbossing neemt nog toe in Zuid-Amerika

Natalia Ruiz Díaz

15 juni 2010

In de Gran Chaco, het op een na grootste bosgebied in Zuid-Amerika, neemt de ontbossing nog toe. Dat zeggen Paraguayaanse milieuorganisaties. Ze wijzen met de vinger naar de veeteelt.

De Gran Chaco is een van de regio’s met de grootste biodiversiteit te wereld. Het is na het Amazonegebied de regio met de meeste bossen in Zuid-Amerika. Het gebied van meer dan 1 miljoen vierkante kilometer strekt zich uit over Argentinië (62 procent), Paraguay (25 procent), Bolivia (12 procent) en Brazilië (1 procent), in het hart van het Zuid-Amerikaanse continent.

Vorig jaar werd alleen al in de noordelijke Paraguayaanse departementen Boquerón en Alto Paraguay 267.000 hectare gekapt, 17 procent meer dan in 2008.  De cijfers komen uit een studie van de Asociación Guyra Paraguay. De milieuorganisatie heeft de situatie aangeklaagd bij het Paraguayaanse ministerie van Milieu (SEAM).

Gebrek aan middelen

Eladio García, directeur milieu-inspectie van het SEAM, geeft toe dat de overheidscontrole bemoeilijkt wordt door een gebrek aan middelen. Bovendien zijn de mensen zich niet bewust van de waarde van de Gran Chaco, zegt hij. “Er is totaal geen respect voor de natuurlijke rijkdommen.”

De Paraguayaanse boswet zegt dat landbouwbedrijven met reservaatzones minstens 50 procent bos moeten behouden, landbouwbedrijven zonder beschermde zones 25 procent. García zegt dat die wet niet wordt nageleefd.

De organisatie Pojoaju, die 51 ngo’s verenigt, vraagt dringend een “ecologische pauze” in de boskap. Ze zegt dat “de grootgrondbezitters en exporterende landbouwbedrijven zones van de Chaco ontbossen om de grond geschikt te maken voor veeteelt en de teelt van transgene soja.”

Ayoreo-indianen

Volgens expert Víctor Benítez van de organisatie Alter Vida houden de producenten daarbij geen rekening met zones waar de biodiversiteit kwetsbaar is, die bescherming genieten of waar geïsoleerde inheemse groepen wonen.

In de Chaco woont de helft van inheemse bevolking van Paraguay, zo’n honderdduizend mensen. Een van de belangrijkste groepen is die van de Ayoreo-indianen. Die bestaat uit 5600 mensen, waarvan 2600  in Paraguay en de rest in Bolivia. Volgens een recent rapport van Iniciativa Amotocodie en de Unión de Nativos Ayoreo de Paraguay woont nog een honderdtal Ayoreo-indianen in de Chaco-bossen zonder contact te hebben met de rest van Paraguayaanse bevolking.

Volgens gegevens van het SEAM blijft in het oostelijke deel van Paraguay, waar 97 procent van de 6 miljoen Paraguayanen woont, nauwelijks nog 1 miljoen hectare bos over van de 3,5 miljoen hectare die in de jaren zeventig bestond. Een wet uit 2004 die omvorming van bosgebied verbood, kon de ontbossing met 85 procent verminderen. Maar daardoor verhuisden de veeteeltbedrijven richting Gran Chaco.