Ontdekking kan planten helpen overleven in warmere wereld

Nieuws

Ontdekking kan planten helpen overleven in warmere wereld

Ontdekking kan planten helpen overleven in warmere wereld
Ontdekking kan planten helpen overleven in warmere wereld

IPS

09 mei 2016

Wetenschappers hebben het mechanisme ontdekt dat planten in staat stelt om hun bloei te reguleren. Dat is goed nieuws voor de landbouw, die zich moet aanpassen aan een warmer wordende wereld.

Onderzoekers van de Universiteit van Monasch in Australië ontdekten het mechanisme waarmee planten hun bloei reguleren.

De ontdekking hiervan kan de wetenschap helpen om technologie te ontwikkelen om de fysiologische processen van planten te controleren en zo de impact van de opwarming van de aarde op gewassen te verminderen.

Mogelijkheden voor de landbouw

Twee belangrijke processen in de cellen werken samen en reguleren zo het proteïneniveau van planten dat er normalerwijze voor zorgt dat ze niet gaan bloeien op een moment dat dat niet moet.

‘Door de kennis hiervan kunnen we technologie ontwikkelen die ons kan helpen controle te krijgen over de bloei van planten bij verschillende temperaturen’, zegt Sureshkumar Balasubramanian, hoofdauteur van de studie in Nature Plants.

De wetenschappers ontdekten het mechanisme in de plant Arabidopsis, een eenjarig plantje uit de kruisbloemenfamilie, maar het is ook in alle andere planten aanwezig. ‘Dat biedt veel mogelijkheden voor oogstgewassen en de landbouw in het algemeen’, zegt Balasubramanian.

Balasubramanian ontdekte de genetische basis voor de temperatuurafhankelijke bloei van planten al tien jaar geleden. Het was echter wachten tot verbeterde computertechnologie om het juiste mechanisme erachter bloot te kunnen leggen.