Ontsnapte roofvis bedreigt Caraïbische wateren

Nieuws

Ontsnapte roofvis bedreigt Caraïbische wateren

Humberto Márquez

27 november 2009

Zeventien jaar geleden ontsnapten enkele exemplaren uit een aquarium in Florida. Vandaag bedreigt de koraalduivel, een giftige en vruchtbare roofvis, de visgebieden in de Caraïbische Zee en Golf van Mexico.

Toen de orkaan Andrew in 1992 over Florida raasde, brak een aquarium van een restaurant en kwamen zes koraalduivels in zee terecht. De koraalduivel (Pterois volitans) komt daar normaal niet in het wild voor. Het gaat om een soort die enkel in de Grote Oceaan, aan de andere kant van het Amerikaanse continent, te vinden is.

Maar in 2004 werd hij aangetroffen bij de Bahamas, in 2007 bij Cuba en de Turks- en Caicoseilanden, en vorig jaar bij Haïti, de Dominicaanse Republiek, Puerto Rico, Belize en het Colombiaanse eiland San Andrés. Dit jaar werd hij al gesignaleerd bij Mexico, Honduras, Costa Rica, Panama, de eilanden Aruba en Bonaire en de noordwestelijke kust van Venezuela.

Ontsnapt

De Venezolaanse bioloog Juan Posada acht het zeer waarschijnlijk dat het gaat om afstammelingen van de vissen die achttien jaar geleden uit het restaurant in Florida zijn ontsnapt.

De koraalduivel kan tot 45 centimeter lang worden, heeft giftige stekels, kan zich gemakkelijk verschuilen en speelt alles binnen wat hij op zijn weg tegenkomt. Doordat hij in de Atlantische Oceaan geen natuurlijke tegenstanders heeft, kan hij zo snel oprukken, zegt een andere Venezolaanse bioloog, Oscar Lasso.

De koraalduivel is een echte veelvraat. “Hij kan zijn maagomvang tot dertigmaal vergroten”, zegt Lasso. In de maag van een gevangen koraalduivel werden zeventien jonge rode snappers, een baarssoort, aangetroffen. Door de vraatzucht van de koraalduivel worden hele visbestanden bedreigd, zeggen de biologen. Bovendien is koraalduivel bijzonder vruchtbaar.

Blijven

“Een succesvolle nieuwkomer uitroeien is bijna onmogelijk, weten we uit ervaring”, zegt Juan Posada. “Hij is gekomen om te blijven. We zullen moeten leren leven met het probleem en het trachten te beheersen.”

Een van de problemen is het gif in zijn stekels. Het is niet dodelijk voor mensen maar veroorzaakt wel een intense pijn in het geraakte lichaamsdeel en ook dagenlange misselijkheid, braakneigingen, hoofdpijn, benauwdheid en soms hartstoornissen.