Ban Ki-moon: 'Ontwapeningsplannen bestaan eenvoudigweg niet'

Nieuws

Ban Ki-moon: 'Ontwapeningsplannen bestaan eenvoudigweg niet'

Ban Ki-moon: 'Ontwapeningsplannen bestaan eenvoudigweg niet'
Ban Ki-moon: 'Ontwapeningsplannen bestaan eenvoudigweg niet'

Thalif Deen (IPS)

08 december 2014

In Wenen vindt vandaag en morgen een conferentie plaats over de humanitaire gevolgen van het gebruik van massavernietigingswapens. Vijfentwintig jaar na de Koude Oorlog, en een non-proliferatieverdrag ten spijt, zijn er nog steeds 16.300 nucleaire wapens in omloop.

Vorige week kwam VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon aan de Harvard-universiteit de onderscheiding Humanitarian of the Year in ontvangst nemen.

Vijfentwintig jaar na de Koude Oorlog zijn er nog steeds 16.300 nucleaire wapens in omloop.

Tijdens zijn speech verwees hij naar de internationale conferentie over nucleaire wapens die vandaag in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen van start is gegaan en nog tot morgen duurt.

De focus van deze conferentie ligt deze keer op de humanitaire impact van het gebruik van massavernietigingswapens.

Vijfentwintig jaar na de Koude Oorlog zijn er nog steeds 16.300 nucleaire wapens in omloop.

70 jaar Hiroshima

#HINW14vienna Tweets !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

‘Een enkele ontploffing van een modern kernwapen zou een vernietigende kracht hebben die ver boven die van Hiroshima en Nagasaki reikt’, waarschuwt Oostenrijk, het gastland van de conferentie.

Volgend jaar zal het 70 jaar geleden zijn dat de destructieve Amerikaanse bombardementen Japan troffen, iets wat grootschalig herdacht zal worden in Hiroshima.

Twee eerdere conferenties rond dit thema vonden plaats in Noorwegen (Oslo, maart 2013) en Mexico (Nayarit, februari 2014).

Ban zei dat veel mensen zich afvragen waarom de nucleaire grootmachten nog steeds enorme bedragen spenderen aan de modernisering van het kernwapenarsenaal, in plaats van aan de ontmanteling ervan, iets dat woch zou gebeuren in het licht van het Non-proliferatieverdrag (NPT).

Dat Non-proliferatieverdrag verplicht sinds 1968 ondertekenaars, waaronder België, te starten met deze onderhandelingen. Tot nu toe is hiervan niets terecht gekomen.

‘Waar zijn hun ontwapeningsplannen? Ze bestaan eenvoudigweg niet’, zo beantwoordde Ban zijn eigen vraag.

Twaalf nullen

‘Omdat de nucleaire technologie steeds meer ter beschikking staat van iedereen, zullen meer nucleaire wapens ontwikkeld worden in de toekomst.’

De VS alleen al zijn van plan om de komende tien jaar 355 miljard dollar uit te geven aan de modernisering van hun nucleaire wapens.

De volledige kost van deze aanpassingswerken wordt voor de komende dertig jaar berekend op 1 biljoen dollar, dat is een 1 met daarachter twaalf nullen.

De Oostenrijkse regering zegt dat negen staten worden verondersteld om kernwapens te bezitten (de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, China, Rusland, India, Pakistan, Israël en Noord-Korea), ‘maar omdat de nucleaire technologie steeds meer ter beschikking staat van iedereen, staten en niet-statelijke actoren, zullen meer nucleaire wapens ontwikkeld worden in de toekomst.’

Geen juiste handen

Verwijzend naar de toespraak van Ban zegt nucleair expert MV Ramana van de Princeton University dat het verfrissend is om een hoge functionaris zo openlijk te horen spreken. ‘Ik wil vooral benadrukken dat hij zei dat er geen juiste handen zijn voor verkeerde wapens. Alle kernwapens zijn verkeerd.’

‘Mijn hoop is dat de Weense congresgangers een vervolg breien aan het voornemen om de wapens af te schaffen, niet in de verre toekomst zoals de kernwapenstaten beloven, maar in de nabije toekomst’, zegt Ramana.