Ontwikkelingshulp VS wordt klimaatbestendig

Bij alle internationale ontwikkelingshulp en investeringen door de Verenigde Staten worden voortaan de potentiële gevolgen voor het klimaat meegewogen. De Amerikaanse president Barack Obama ondertekende hiervoor gisteren een richtlijn.

Beth Rankin (CC BY 2.0)

Obama kondigde de nieuwe richtlijn gisteren aan bij de opening van de VN-klimaattop in New York. Daar beloofde hij ook nieuwe initiatieven om ontwikkelingslanden te helpen zich voor te bereiden op de klimaatverandering.

Bij het ontwerpen van ontwikkelingsprogramma’s van welke type ook, moeten federale instellingen zich afvragen in hoeverre de klimaatverandering in de komende jaren gevolgen heeft voor het gastland of de plaatselijke bevolking.

Het nieuwe mandaat kan betekenen dat een nieuwe weg die wordt aangelegd met Amerikaans geld bestand moet zijn tegen overstromingen of dat een geplande school beschermd moet zijn tegen een mogelijke stijging van de zeespiegel. Het kan ook betekenen dat er meer aandacht komt voor landbouwzaden en technieken die bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden.

CO2

Obama zei begin volgend jaar met een nieuwe doelstelling te komen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

Obama kondigde de nieuwe richtlijn gisteren aan bij de opening van de VN-klimaattop in New York. Daar beloofde hij ook nieuwe initiatieven om ontwikkelingslanden te helpen zich voor te bereiden op de klimaatverandering. Die initiatieven zouden vooral gericht zijn op het delen van wetenschappelijke data en weersgegevens. Met die data kunnen boeren bijvoorbeeld beter plannen.

Obama waarschuwde dat de klimaatverandering de vooruitgang die in de afgelopen decennia is geboekt in kwetsbare landen, teniet kan doen.

‘Investeringen in het bestrijden van malaria, de bouw van waterkrachtcentrales, het verbeteren van de landbouwproductiviteit en transportsystemen, zullen op lange termijn niet effectief zijn als ziekteverwekkende muggen hun gedrag veranderen, de beschikbaarheid van water vermindert of de zeespiegel stijgt’, staat in een factsheet van het Witte Huis.

De president kondigde geen nieuwe doelstelling aan om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Hij zei begin volgend jaar met een dergelijke doelstelling voor de Verenigde Staten te zullen komen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift