Ontwikkelingslanden noemen VN-besparing "kortzichtig"

Nieuws

Ontwikkelingslanden noemen VN-besparing "kortzichtig"

Thalif Deen

19 april 2011

De Groep van 77 (G77), de grootste groep ontwikkelingslanden, schreef een vlammende brief aan de VN-secretaris-generaal tegen het voorstel om vanaf januari 109 miljoen euro te schrappen uit de tweejaarlijkse begroting. "De specifieke noden van elk VN-programma moeten primeren, niet de nationale belangen van enkele lidstaten", vindt de G77.

De G77 is een samenwerkingsverband van de ontwikkelingslanden binnen de VN. In een bedekte verwijzing naar de VS en westerse landen, die voor besparingen pleiten, schrijven de ontwikkelingslanden dat ze “een stem geven aan de 131 lidstaten die een begroting willen op basis van actuele noden van de organisatie, en niet op basis van de nationale noden van enkele leden”.

“In de huidige omstandigheden krijgen ontwikkelingslanden het steeds moeilijker om aan sociale en economische uitdagingen het hoofd te bieden”, staat in de brief te lezen. “Het houdt steek dat de VN als organisatie die de armste en meest kwetsbare landen ter wereld helpt, meer middelen krijgt.”

Voorts stelt de G77 dat de VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon niet het recht heeft om eenzijdig besparingen door te voeren, zonder raadpleging van de Algemene Vergadering.

De voorgestelde besparingsmaatregelen slaan op meer videoconferenties in plaats van officiële reizen, minder geld voor consultancy, meer elektronische documenten in plaats van gedrukte rapporten en een algemene beperking van de betaalde overuren. De secretaris-generaal overweegt ook om kosten aan te rekenen voor de diensten die het VN-secretariaat verleent aan de verschillende fondsen en programma’s.

“We moeten realistisch zijn over het huidige economische klimaat”, verklaarde Ban recent. “Zelfs de rijkste landen halen de buikriem aan en snoeien in hun begroting. De VN mogen niet minder gedisciplineerd zijn. Geen business as usual meer.”

Meer met minder

De G77 is niet overtuigd. In een bericht aan zijn leden vorige maand schreef de Groep: “Hoewel we de terugslag van de huidige crisis begrijpen, mag de situatie geen argument zijn om de groei van de VN-begroting aan banden te leggen. Iedereen weet dat er biljoenen dollar werd uitgegeven aan maatregelen om het bankensysteem en de nationale economie van ontwikkelde landen te redden.” De beslissing om te snoeien in de VN-begroting is daarom kortzichtig en misschien politiek ingegeven, benadrukte de G77.

De ontwikkelingslanden hekelen de aankondiging van de secretaris-generaal in de media dat hij mikt op een besparing van 3 procent ofwel 109 miljoen euro bij de volgende begroting voor 2012-2013. De totale begroting bedraagt 3,6 miljard euro, ongeveer een vijfde meer dan voor de periode 2008-2009.

Personeelshoofd Vijay Nambiar zei vorige maand in naam van de secretaris-generaal dat Ban zijn managers oproept om “meer te doen met minder”. Om de G77 te sussen, verklaarde hij: “Dit betekent niet dat we de bestaande mandaten van de Algemene Vergadering zullen negeren. We zullen slechts de manier waarop we werken verbeteren en onze operaties moderniseren zodat we efficiënter onze mandaten kunnen invullen.”

Kant van het Westen

Er is een zekere erkenning van de nood aan meer fiscale voorzichtigheid in de huidige economische context, stelt een G77-lid anoniem. “Maar de Groep als geheel is niet opgezet met het feit dat de secretaris-generaal de kant van het Westen lijkt te kiezen, nog voor de onderhandelingen zijn begonnen.” Die onderhandelingen zijn gepland voor later dit jaar.

De G77 heeft er steeds op toegezien dat verschillende mandaten voldoende financiering kregen, vooral die met betrekking tot ontwikkeling, aldus de anonieme bron. “Als er bespaard moet worden, om welke reden dan ook, dan zouden de lidstaten moeten beslissen waar dat gebeurt. Het is niet aan de secretaris-generaal om zonder onderscheid overal 3 procent weg te snijden.”