Onverkiesbare kandidaten domineren presidentschapsrace Guatemala

Nieuws

Onverkiesbare kandidaten domineren presidentschapsrace Guatemala

Danilo Valladares

15 november 2010

In Guatemala maken drie politieke zwaargewichten zich op voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar, al zijn ze volgens de grondwet stuk voor stuk onverkiesbaar. Ook een voortijdige afficheslag en hun talrijke tv-optredens vormen een probleem: campagne voeren mag nog helemaal niet.

Sandra Torres is de vrouw van de huidige Guatemalteekse president, Álvaro Colom, en daardoor automatisch uitgesloten als kandidaat van de presidentsverkiezingen van september 2011. Álvaro Arzú was al president van 1996 tot 2000 en mag daarom volgens de grondwet niet kandideren. En Zury Ríos is de dochter van generaal Efraín Ríos Montt die in 1982 door een staatsgreep aan de macht kwam, een derde grond die politici en hun naaste verwanten onverkiesbaar maakt.

De grondwet lijkt duidelijk, maar er zijn precedenten die aangeven dat de Guatemalteekse overheid open staat voor vindingrijke interpretaties. Na een juridische veldslag die bol stond van onregelmatigheden, kon de voormalige dictator Ríos Montt zelf zich kandidaat stellen voor de presidentsverkiezingen van 2003. De kiezers gunden hem geen terugkeer aan de macht en het vonnis dat de voormalige couppleger toeliet tot de verkiezingsstrijd, werd later geannuleerd, zodat het nu niet kan worden ingeroepen door zijn dochter.

Campagne

De kandidaten lijken het volste vertrouwen te hebben in hun kansen. “Laten we de weg vervolgen”, staat er in advertenties voor de voormalige president Arzú te lezen. Hij is nu burgemeester van Guatemala-stad en geeft openlijk toe dat hij van plan is opnieuw staatshoofd te worden.

Zury Ríos is uitgeroepen tot prekandidaat van het conservatieve Republikeins Front. Ze verklaarde dat ze de steun van de vrouwen zal proberen te winnen om het hoogste ambt in de wacht te slepen.

Sandra Torres, de vrouw van president Colom, heeft haar kandidatuur nog niet aangekondigd, maar haar tegenstanders gaan er vast van uit dat ze zal meedingen naar het presidentschap. Ze verschijnt opvallend veel op televisie tijdens allerlei officiële plechtigheden.

De officieuze campagne van de drie kandidaten, met onder meer grote affiches langs de straten van de hoofdstad, is op zich ook al bedenkelijk. Volgens de kieswet mogen kandidaten pas campagne voeren als de verkiezingen officieel worden uitgeschreven. Dat is pas in mei volgend jaar het geval.