Onzekerheid veroorzaakt dit jaar piek in Amerikaanse windenergie

Nieuws

Onzekerheid veroorzaakt dit jaar piek in Amerikaanse windenergie

21 augustus 2012

Door de onzekerheid over de toekomst van windenergie in de VS verwachten deskundigen dit jaar een piek in de installatie van nieuwe windturbines. Dat staat in een nieuw rapport van het Amerikaanse ministerie van Energie.

De Verenigde Staten hebben in 2011 voor 6,8 gigawatt windturbines geïnstalleerd, 1,6 gigawatt meer dan in 2010 (maar minder dan de 10 gigawatt van 2009). Dit jaar komt er nog een piek, net omdat er onzekerheid heerst over wat er na 2012 komt, stelt het rapport, dat door deskundigen van het prestigieuze Berkeley Lab is opgesteld.

Twee derde van de windturbines werd vorig jaar in de VS geproduceerd. Maar de winsten zijn gedaald en de vrees neemt toe dat er sprake is van overproductie.

Mitt Romney

Eind dit jaar vinden presidentsverkiezingen plaats in de VS. De Republikeinse kandidaat Mitt Romney maakte van windenergie een verkiezingsthema door aan te kondigen dat hij alle belastingvoordelen voor de sector wil afschaffen.

Windenergie is nu goed voor 3 procent van de elektriciteitsproductie in de VS. In zes staten loopt dat op tot meer dan 10 procent, in twee staten tot 20 procent. Vorig jaar was een derde van alle nieuwe elektriciteitsinstallaties in de VS voor windenergie bestemd.