‘Geweld, ellende en verdriet zijn dagelijkse kost in Jemen’

Onzichtbare oorlog in Jemen: 47 kinderen gedood of verminkt op twee maanden tijd

2019 European Union / Peter Biro (CC BY-NC-ND 2.0)

Nu alle aandacht gericht is op Oekraïne zouden we haast vergeten dat een aantal andere conflicten gewoon doorgaan. Zo rapporteert de vertegenwoordiger van Unicef in Jemen het cijfer van 47 kinderen die in de eerste twee maanden van dit jaar gedood werden of zwaar verminkt raakten door geweld.

Terwijl de wereld zich massaal inzet om Oekraïne te steunen en de vluchtelingen uit dat land zo snel mogelijk veiligheid en opvang te kunnen bieden, gaan elders in de wereld een aantal conflicten genadeloos door. Zo waarschuwde de VN-onderzoekscommissie voor Syrië vorige week dat de humanitaire situatie voor Syrische burgers opnieuw in een neerwaartse spiraal zit.

En nu vraagt ook Philippe Duamelle, de vertegenwoordiger van Unicef in Jemen, aandacht voor de situatie van de kinderen in dit conflict. Zij zijn volgens Duamelle de grootste slachtoffers omdat hun leven al jaren stilstaat of, erger nog, regelmatig in gevaar is.

Elke dag geweld en verdriet

‘Na de intensivering van het conflict in Jemen in 2021, is het geweld dit jaar blijven escaleren en zoals altijd zijn kinderen de eersten die daaronder lijden’, zegt Duamelle in een officiële verklaring. ‘In de eerste twee maanden van 2022 werden 47 kinderen vermoord of verminkt op verschillende locaties in het land.’

De Voedsel- en Landbouworganisatie en het Wereldvoedselprogramma waarschuwen dat de hongercrisis in Jemen op een catastrofe dreigt uit te lopen.

Dat brengt het aantal gedode of zwaar gewonde kinderen sinds de hevige escalatie van het conflict zeven jaar geleden, op minstens 10.200.

Duamelle roept alle partijen in de oorlog op om de veiligheid, het welzijn en de bescherming van kinderen te waarborgen. ‘Geweld, ellende en verdriet zijn dagelijkse kost in Jemen en dat heeft ernstige gevolgen voor miljoenen kinderen en gezinnen. Het is hoog tijd dat er een duurzame politieke oplossing wordt bereikt zodat de burgers hier eindelijk kunnen leven in vrede, iets wat ze zo hard verdienen.’

Naast Unicef trekken vandaag ook andere VN-agentschappen aan de alarmbel. De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en het Wereldvoedselprogramma (WFP) waarschuwen dat de hongercrisis in Jemen op een catastrofe dreigt uit te lopen. Maar liefst 17,4 miljoen mensen hebben nu voedselbijstand nodig en dat aantal zal de tweede helft van het jaar nog stijgen, stellen ze. Tegen eind 2022 kunnen 7,3 miljoen mensen te maken krijgen met extreme ondervoeding.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.