Ook Britse supermarktketen geeft overschotten weg

Tesco, de grootste Britse supermarktketen, begint een proefproject waarbij de dagelijkse voedseloverschotten weggegeven worden aan goede doelen. De supermarktketen volgt daarmee het Franse voorbeeld, waar dergelijke donaties verplicht worden.

lyzadanger (CC by-sa.0)

Tesco heeft vorig jaar naar eigen zeggen 55.400 ton voedsel weggegooid dat niet meer verkoopbaar was, zoals bakkerijproducten, fruit, groenten en belegde broodjes. Maar zo’n 30.000 ton daarvan was nog perfect te consumeren.

De keten start nu een proefproject in tien vestigingen in Groot-Brittannië. Dagelijks zullen overschotten weggegeven worden aan voedselbanken. De winkelmanagers communiceren via een app met de voedselbanken en geven door wanneer er voedsel beschikbaar is. Daar is het meer dan welkom: de 445 voedselbanken in Groot-Britannië deelden het afgelopen jaar aan 1,1 miljoen mensen voedselpakketten uit, een stijging ten opzichte van de 913.000 mensen het jaar ervoor.

Frankrijk

De druk neemt toe op de supermarktketens om iets te doen aan de grootschalige verspilling van voedsel. In Frankrijk werd enkele weken geleden een wet aangenomen die supermarkten verplicht om overschotten uit te delen aan hulporganisaties of er een ander doel voor te vinden, zoals gebruik in diervoeder.

De wet verbiedt ook dat supermarkten moedwillig producten vernielen zodat ze niet meer gegeten kunnen worden. Politici noemen het “schandalig” dat supermarkten bijvoorbeeld bleekwater over voedsel gieten om consumptie onmogelijk te maken. Grote winkels worden verplicht om binnen het jaar een formeel contract af te sluiten met hulporganisaties. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 75.000 euro.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3184   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift