Ook elektrisch fietsen verbetert gezondheid

Nieuws

Ook elektrisch fietsen verbetert gezondheid

Ook elektrisch fietsen verbetert gezondheid
Ook elektrisch fietsen verbetert gezondheid

IPS

14 juli 2016

Pendelen met een elektrisch aangedreven fiets is nog steeds gezonder dan rijden met de auto. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie die beide vervoersmethoden vergelijkt. Al na vier weken vond men bij "Lazy Bike" fietsers betere scores op vlak van gezondheid.

Elektrische fietsen zijn aan een razendsnelle opmars bezig, met name in Azië en Europa. Ze combineren de voordelen van een gewone fiets met de mogelijkheid om langere afstanden of heuvelachtig terrein comfortabel te overbruggen.

Maar is fietsen met elektrische ondersteuning ook gezonder dan autorijden? Om dat uit te zoeken, rekruteerden wetenschappers van de Universiteit van Colorado Boulder twintig pendelaars die dagelijks de auto nemen en geen sport beoefenen in hun vrije tijd.

Voor het begin van de test werden hun conditie en bloedwaarden gemeten. Vervolgens kregen de twintig een elektrische fiets, waar ze minstens driemaal per week mee naar het werk moesten rijden. De proefpersonen droegen daarbij een hartslagmeter en gps-ontvanger.

Zuurstofopname

De proefpersonen reden met een gemiddelde snelheid van 20,1 kilometer en rondden de test na een maand af zonder valpartijen of aanrijdingen. Toen hun gezondheid opnieuw werd getest, stelden de wetenschappers duidelijke verbeteringen vast qua cardiovasculaire gezondheid, inclusief een betere zuurstofopname en bloedsuikerpeil. “Elektrische fietsen zijn een efficiënte vorm van actief transport die de risicofactoren voor hart- en vaatziekten in amper vier weken kunnen verbeteren”, concludeert te studie.

“Pendelen met een elektrische fiets kan mensen helpen om fysieke activiteit in hun dag in te bouwen zonder daarvoor specifiek tijd opzij te zetten”, zegt James Peterman, onderzoeker aan het Department of Integrative Physiology aan de CU Boulder een hoofdauteur.

De studie verscheen in het European Journal of Applied Physiology.