Aangeklaagd voor greenwashing

Ook KLM heeft klimaatzaak aan het been

Wallpaperflare (CC0)

 

De rechtbank in Amsterdam heeft beslist dat een proces tegen de luchtvaartmaatschappij KLM mag doorgaan. De aanklacht is greenwashing: twee organisaties voeren aan dat de maatschappij de echte klimaatimpact van zijn vluchten minimaliseert.

De Nederlandse organiaties Fossielvrij NL en Reclame Fossielvrij voeren de zaak met steun van de internationale milieurechtenorganisatie ClientEarth. Het is het eerste proces wereldwijd tegen greenwashing door een luchtvaartmaatschappij. De klacht richt zich in de eerste plaats op de de “Fly Responsibly”-campagne, die inmiddels is stopgezet, maar ook op de groeiplannen en de compensatieregeling van KLM.

Precedent

De zaak kan nog een ander belangrijk precedent scheppen, want voor het eerst kan een milieu-organisatie een bedrijf aanklagen voor greenwashing onder nieuwe Nederlandse wetgeving. KLM had die ontvankelijkheid aangevochten, omdat een klimaatorganisatie niet de juiste partij zou zijn om de zaak aan te spannen.

‘De uitspraak van vandaag bevestigt terecht dat klimaatorganisaties een plek hebben in de bestrijding van greenwashing’, zegt Hiske Arts van Fossielvrij NL. ‘We hebben KLM alleen al door de dreiging van deze rechtszaak zo ver gekregen om te stoppen met hun problematische “Fly Responsibly”-campagne. Maar het bedrijf blijft in andere uitingen nog steeds hun groeiambitie groenwassen. Het is belangrijk dat de rechter zich over KLM’s boodschappen gaat buigen. Want zolang de grootste vervuilers ons in slaap blijven sussen, zal klimaatactie uitblijven.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift