Ook koeien worden zuiniger

Nieuws

Ook koeien worden zuiniger

Joren Gettemans

26 mei 2009

Er is heel wat te doen over zuinige auto’s, maar ook koeien kunnen een pak zuiniger en beter voor het milieu, zo blijkt. Canadese wetenschappers werken aan nieuwe koeienrassen die minder voedsel nodig hebben en minder methaan uitstoten.

Drie koeien stoten ongeveer evenveel broeikasgassen uit als een doorsnee personenwagen. Reden genoeg dus om op zoek te gaan naar middelen om die klimaatimpact te verminderen. Canadese onderzoekers doen dat op twee manieren: door het voedsel van de koeien aan te passen en door de koeien zelf zuiniger te maken.

De drijvende kracht achter het onderzoek is Stephen Moore, landbouwingenieur aan de universiteit van Alberta. Door slectief kruisen heeft hij een koeienras gecreëerd dat een kwart minder methaan uitstoot dan het gemiddelde rund. Moore maakt zich sterk dat er door genetische manipulatie van de koeien nog veel meer mogelijk is.

Het proces is niet eenvoudig, omdat het niet de koeien zelf zijn die methaan produceren, maar de bacteriën in hun ingewanden. De onderzoekers moeten dan ook sleutelen aan het immuunsysteem van de koeien, dat de bacteriën in bedwang houdt.

Brandstof

Terwijl de koe zelf zuiniger gemaakt wordt, werken de onderzoekers ook aan een meer milieuvriendelijke brandstof. Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen, maar Moore heeft al eerste resultaten gepubliceerd in het Journal of Animal Science.

Daaruit blijkt dat koeien op een dieet met veel cellulose, zoals gras en hooi, meer methaan produceren dan koeien die vooral veel granen eten. Supplementen zoals visolie zorgen voor een nog beter resultaat, maar blijken vrij duur.

Iedereen wint

Iedereen wint bij een meer zuinige koe, zegt Moore. Het klimaat vaart er wel bij, maar ook de boeren winnen op twee manieren. Enerzijds moeten ze minder investeren in voedsel, omdat er minder nodig is. Anderzijds stoten ze minder co2 uit, waardoor ze kredieten zouden kunnen verkopen aan bedrijven via de emissiehandel.