Ook in Maleisië terreuralarm

In de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur is het leger op straat na berichten dat zelfmoordterroristen van IS en Abu Sayyaf er aanslagen plannen. In de stad wordt een regionale top gehouden, waar ook de Amerikaanse president op aanwezig is.

  • Jakub Michankow (CC BY 2.0) In Kuala Lumpur vindt een top plaats tussen de leiders van achttien landen, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama, de Japanse premier Shinzo Abe en de Chinese premier Li Keqiang. Jakub Michankow (CC BY 2.0)

Naast de vierduizend politieagenten die de top moeten beveiligen, zet de Maleisische regering 2000 soldaten in om strategische posities in de hoofdstad te beschermen. Nog eens 2500 manschappen worden in reserve gehouden, meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

In de stad vindt een top plaats tussen de leiders van achttien landen, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama, de Japanse premier Shinzo Abe en de Chinese premier Li Keqiang.

Geruchten

‘Op dit punt wil ik benadrukken dat die berichten nog bevestigd moeten worden.’

De verhoogde veiligheidsmaatregelen komen er na berichten dat zelfmoordaanslagen op til zouden zijn. ‘Er zijn berichten over aanslagen die op til zouden zijn in Maleisië’, zei politiecommissaris Khalid Abu Bakar donderdag in een verklaring. ‘Op dit punt wil ik benadrukken dat die berichten nog bevestigd moeten worden.’

De commissaris bevestigde het bestaan van een interne memo van de Maleisische politie waarin gewaarschuwd wordt voor minstens tien zelfmoordterroristen in Kuala Lumpur en nog eens acht elders in het land.

De gelekte memo kwam in handen van lokale media en beschrijft een vergadering tussen leden van de Filipijnse terroristische afscheidingsbeweging Abu Sayyaf en leden van Islamitische Staat.

Abu Sayyaf onthoofde begin deze week nog een Maleisische gijzelaar die al meer dan zes maanden werd vastgehouden.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2643   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift