VN bezorgd over groeiende vluchtelingenstroom

Niger kampt met de opvang van mensen op de vlucht

EC/ECHO/Anouk Delafortrie (CC BY-NC-ND 2.0)

De voorbije maanden kwamen in Niger al tienduizenden mensen op de vlucht aan. De Verenigde Naties vrezen dat het aantal nog zal stijgen, nu het geweld in de buurlanden blijft toenemen.

Tussen januari en midden april registreerde Niger al meer dan 36.000 vluchtelingen uit Nigeria, Mali en Burkina Faso – een gemiddelde van meer dan 2.500 nieuwe registraties per week.

In Mali ontvluchten inwoners gevechten met de Islamitische Staat en andere rebellengroepen. In Nigeria zijn de plunderingen, aanvallen en ontvoeringen door gewapende bandieten in de staten Katsina en Sokoto de oorzaak van de vluchtelingenstroom. In Burkina Faso zijn de aanhoudende onzekerheid en conflicten de belangrijkste oorzaak.

Het totale aantal ontheemde mensen in Niger loopt nu op tot 580.000, onder wie 360.000 vluchtelingen uit de buurlanden.

Blijvende instroom

‘Ik vrees dat we een blijvende instroom zullen zien in Niger zolang er problemen zijn in onze buurlanden’, zegt Emmanuel Gignac, vertegenwoordiger van de VN-vluchtelingenorganisatie in Niger.

De vluchtelingen bestaan voor het grootste deel uit vrouwen en kinderen. Ze hebben nood aan onderdak, water en voedsel, gezondheidszorg en onderwijs. Dat ze zich vestigen in een van de droogste regio’s van Niger, maakt de situatie nog zorgwekkender, zeggen de VN. Ook in Niger zijn de voedselprijzen snel gestegen en een mislukte oogst doet de druk op de bevolking nog toenemen. Sommige kinderen zijn nu al ondervoed.

Het totale aantal ontheemde mensen in Niger loopt nu op tot 580.000, onder wie 360.000 vluchtelingen uit de buurlanden.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.