Ook Spanje legt Greenpeace-schip aan de ketting

Na een harde confrontatie bij een boorplatform heeft de Spaanse marine het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise aan de ketting gelegd op het eiland Lanzarote. De reactie doet denken aan de Russische aanpak van een gelijkaardige actie vorig jaar.

  • Salvatore Barbera (CC BY-SA 2.0) Salvatore Barbera (CC BY-SA 2.0)

Na een harde confrontatie bij een boorplatform heeft de Spaanse marine het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise aan de ketting gelegd op het eiland Lanzarote. De reactie doet denken aan de Russische aanpak van een gelijkaardige actie vorig jaar.

Greenpeace gaf beelden vrij van de actie tegen een boorplatform van de Spaanse oliemaatschappij Repsol. Daarop is te zien hoe de Spaanse marine aan hoge snelheid de bootjes van de actievoerders ramt. Twee actievoerders raakten daarbij gewond, van wie een overboord sloeg en een been brak.

Toen het Greenpeace-schip na de actie aanlegde in de haven van Arrecife op Lanzarote, werd het warm ontvangen door de lokale bevolking, die ook afkering staat van de boringen. Maar de Spaanse overheid legde het schip meteen aan de ketting, in afwachting van een onderzoek naar de kapitein van het schip, Joel Stewart. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan “inbreuken tegen de regels van het mariene verkeer.”

Schending

“Die beslissing is een schending van de rechten van al wie ijvert voor de bescherming van het milieu”, zegt Mario Rodriguez, directeur van Greenpeace Spanje. “Het spreekt boekdelen dat de Spaanse regering zo snel kant kiest voor de belangen van een oliemaatschappij, Repsol, en tegen een vreedzame organisatie die zich aan de kant van miljoenen mensen schaart die zich verzetten tegen roekeloze olieboringen.”

Vorig jaar werd de Arctic Sunrise in Rusland ook al aan de ketting gelegd na acties tegen een olieplatform. De bemanning zat toen maandenlang vast. Het schip kwam pas in augustus terug naar de thuishaven Amsterdam.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.