Wetenschappers halen klimaatinformatie uit groeiringen van stenen

Wetenschappers hebben een nieuwe manier gevonden om klimaatinformatie van duizenden jaren geleden op te rakelen. Stenen blijken groeiringen te vertonen die vergelijkbaar zijn met de jaarringen in bomen.

  • Hannes Grobe ( CC by-sa 2.5) ‘De afzetting van koolstof in concentrische schillen rond de rotsen is goed vergelijkbaar met de jaarringen van een boom.’ Hannes Grobe ( CC by-sa 2.5)

Een team van de Universiteit van Berkeley is erin geslaagd om 120.000 jaar aan neerslag- en temperatuurgegevens in de VS te achterhalen op basis van de microanalyse van rotsen. De buitenste 3 millimeter van de rotsen blijkt uit flinterdunne lagen te bestaan die de periode tussen 5000 en 150.000 jaar terug overspannen. Door de lagen te analyseren en te vergelijken, kunnen de wetenschappers het klimaat in kaart brengen met intervallen van zo’n duizend jaar.

Afzetting

De studie, in Proceedings of the National Academy of Sciences, toont het rijke potentieel aan informatie dat de afzettingen op rotsen bevatten. Omdat de stenen overal ter wereld gevonden worden, en net als bomen vergeleken kunnen worden met elkaar, kunnen ze een enorme schat aan informatie bevatten.

‘Nu kunnen we beginnen om databanken te maken van hoe lokale en regionale klimaatgrenzen verschoven zijn doorheen de tijd, als antwoord op een wereldwijde opwarming of afkoeling’, zegt hoofdauteur Erik Oerter. ‘De afzetting van koolstof in concentrische schillen rond de rotsen is goed vergelijkbaar met de jaarringen van een boom, met dat verschil dat deze lagen zich over verschillende honderden jaren vormen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.