Oorlog in Jemen legt gezondheidszorg in puin

Nieuws

Oorlog in Jemen legt gezondheidszorg in puin

Oorlog in Jemen legt gezondheidszorg in puin
Oorlog in Jemen legt gezondheidszorg in puin

IPS

09 november 2016

In 40 procent van alle districten in het door oorlog verscheurde Jemen bestaat een kritiek tekort aan artsen. Meer dan de helft van alle gezondheidsfaciliteiten is gesloten of functioneert maar deels, blijkt uit een nieuw onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie.

De Wereldgezondheidsorganisatie deed onderzoek in 16 van de 22 Jemenitische gouvernementen en constateerde dat slechts 45 procent van de 3.507 onderzochte gezondheidsfaciliteiten volledig functioneel en toegankelijk was.

In 49 van de 276 districten, bijna 18 procent, waren geen artsen aanwezig. In 42 procent van de onderzochte districten waren twee of minder artsen werkzaam, en er waren slechts 6,2 bedden beschikbaar per 10.000 mensen.

De zorg op het gebied van overdraagbare en niet-overdraagbare ziekten, geestelijke gezondheid, kindgezondheid en voeding is ondermaats of niet aanwezig in veel van de onderzochte instellingen, zegt de WHO.

Zwangere vrouwen

De gezondheidsorganisatie maakt zich ook zorgen over het gebrek aan prenatale zorg, verloskundige zorg en postnatale zorg en inentingen voor moeders en pasgeboren kinderen.

Door de gebrekkige zorg groeit het risico op een uitbraak van cholera, mazelen, malaria en andere endemische ziekten.

Door de gebrekkige zorg op het gebied van overdraagbare ziekten groeit het risico op een uitbraak van cholera, mazelen, malaria en andere endemische ziekten.

Meer dan 21 miljoen mensen hebben dringend gezondheidszorg nodig als gevolg van het voortdurende conflict in Jemen, inclusief 2,1 miljoen mensen die hun huizen zijn ontvlucht.

Jemen wordt al achttien maanden geteisterd door geweld, als gevolg van een confrontatie tussen de Houthi’s, ook gekend als de Ansar Allah, en de Jemenitische regering.

Begin 2014 naderden de Houthi’s de hoofdstad in het conflict waarbij inmiddels ook buitenlandse partijen betrokken zijn, zoals Saoedi-Arabië.