Oorlog tegen terreur gaat online

Nieuws

Oorlog tegen terreur gaat online

Inlichtingendiensten moeten informatie sprokkelen op terroristische websites en proberen te infiltreren in de verschillende fora, in plaats van ze te censureren of te blokkeren. Dat zegden veiligheidsexperten tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse senaatscommissie voor Veiligheid en Regeringszaken.

“Chatrooms op internet vervangen moskeeën, gemeenschapscentra en cafés waar al-Qaeda nieuwe leden probeert te rekruteren”, zegt Frank Cilluffo, de directeur van het Homeland Security Policy Institute. Als veiligheidsdiensten erin slagen dergelijke fora en chatrooms te infiltreren, kunnen ze volgens Cilluffo verwarring en wantrouwen zaaien.
Terroristen verhinderen om het internet te raadplegen, is volgens Michael Doran, afgevaardigde secretaris van het ministerie van Defensie, quasi onmogelijk. “Pogingen om websites af te sluiten, zijn al vruchteloos gebleken omdat de sites gewoon naar een nieuwe server uitwijken”. Daarnaast kunnen inlichtingendiensten de inhoud van veel sites niet controleren, doordat enkel geregistreerde leden met een wachtwoord toegang krijgen tot de informatie.
“De Amerikaanse inlichtingendiensten moeten meer agenten aanwerven om het internet te controleren. Naast personeelsgebrek, is er ook een tekort aan agenten die Arabische talen onder de knie hebben: “Arabisch spreken, begrijpen en vertalen is cruciaal”, zegt Cilluffo, “daarin schieten we nog veel te kort”.