Oost-Afrikaanse partijen praten over integratie

Nieuws

Oost-Afrikaanse partijen praten over integratie

Joren Gettemans

16 september 2011

Gisteren (donderdag) begon in het Keniaanse Nairobi het eerste congres van politieke partijen uit de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC). De delegaties gaan er nog tot vanavond op zoek naar manieren om de integratie binnen de Unie te verbeteren.

Het forum wil een regionaal platform bieden waar politieke partijen uit de regio elkaar kunnen ontmoeten. Op het forum zijn meer dan tweehonderd delegaties aanwezig uit de lidstaten van de EAC. De politieke partijen kunnen er elkaars manifesten bestuderen, overeenkomsten zoeken en allianties smeden.

Nadruk op integratie

De Keniaanse premier riep er de partijen op om voluit in te zetten op de regionale integratie en die ambitie ook op te nemen in hun partijprogramma. “Net zoals de EAC-integratie politieke partijen moet omarmen, moeten de partijen ook de integratie omarmen”, zei hij op de opening van het congres. “De integratie zal enorme mogelijkheden scheppen voor onze regio. Geen enkel land, laat staan een politieke partij, is een eiland in deze geglobaliseerde wereld. Om relevant te zijn, hebben we een visie nodig die over de landsgrenzen reikt.”

Ook EAC-ondersecretaris Beatrice Kiraso benadrukte de noodzaak aan integratie en de rol die partijen daarin kunnen spelen. “Deze bijeenkomst is een historisch moment voor Oost-Afrika”, zei ze in haar toespraak. “Het heeft ons vijf jaar gekost om dit te bereiken.”

De aanbevelingen van het forum worden in november voorgesteld op de ministerraad van de EAC.