Oost-Congolese bevolking kop van jut

Nieuws

Oost-Congolese bevolking kop van jut

Oost-Congolese bevolking kop van jut
Oost-Congolese bevolking kop van jut

De gezamenlijke militaire actie van Congo en Rwanda om FDLR-rebellen uit Noord-Kivu te verdrijven heeft een desastreuze impact op de lokale bevolking.

Dat bleek ook al uit de reportage Vredesactie in Congo leidt tot vluchtelingenstroom en honger die in mei verscheen. Een coalitie van internationale ngo’s signaleert dat de humanitaire toestand vandaag zo mogelijk nog ernstiger is dan tijdens de crisis in het najaar van 2008, toen de troepen van Nkunda Goma innamen.
Sinds de start van de militaire operaties zijn 250.000 mensen Noord-Kivu ontvlucht, in Zuid-Kivu zijn dat er 120.000 als gevolg van gewapende confrontaties en wraakacties van de FDLR-rebellen. Ook seksueel geweld neemt toe: in Zuid-Kivu zijn 463 verkrachtingen gemeld in het eerste kwartaal van 2009, bijna de helft van alle gevallen in heel 2008.

Aanvallen

Ook hebben de FDLR-rebellen sinds maart twaalf grote aanvallen uitgevoerd, die gepaard gaan met plunderingen, verkrachtingen, moorden en het afbranden van huizen en soms hele dorpen.
Eén van de meest dodelijke aanvallen vond plaats in Busurungi, 40 km ten noordwesten van Hombo (Noord-Kivu), in de nacht van 10 op 11 mei, toen 77 mensen werden vermoord met machetes, messen en bijlen of levend werden verbrand. Meer dan 700 huizen werden platgebrand.
Niet enkel het FDLR gaat in de fout, ook het Congolese leger pleegt gruweldaden met dezelfde straffeloosheid: de soldaten hebben al 19 burgers gedood, en volgens Human Rights Watch zijn verkrachtingen in meer dan de helft van de gevallen toe te schrijven aan Congolese soldaten