Oostenrijk overweegt verbod verkoop van fossiele auto’s

Oostenrijk overweegt de verkoop van auto’s op fossiele brandstof te verbieden. Dat moet al in 2020 ingaan.

  • Public Domain Oostenrijk wil tegen 2020 34 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen. Public Domain

Het Agentschap voor Leefmilieu, een onderdeel van het ministerie van Leefmilieu, heeft een rapport gepubliceerd met daarin aanbevelingen om de uitstoot van broeikasgassen fors te verminderen. Een van de meest opvallende voorstellen is een verbod van auto’s op benzine of diesel.

Ook in andere Europese landen circuleren voorstellen om de verkoop van fossiele auto’s te verbieden.

Bestaande fossiele auto’s mogen blijven rijden maar vanaf 2020 zou de verkoop van nieuwe auto’s op fossiele brandstof verboden worden. Dat moet een volledige omschakeling naar elektrische auto’s versnellen, stelt het agentschap.

Een ander voorstel is benzine en diesel duurder te maken via een taks.

Ook in andere Europese landen, onder meer in Noorwegen en Nederland, circuleren voorstellen om de verkoop van fossiele auto’s te verbieden, maar daar zou zo’n verbod pas vanaf 2025 of 2030 gelden.

Oostenrijk heeft ambitieuze klimaatdoelstellingen. Het wil tegen 2020 34 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen halen. Tegen 2030 moet dat 61 procent zijn en tegen 2050 maar liefst 91 procent.

De deelstaat Neder-Oostenrijk haalt vandaag op sommige dagen al zijn energie uit hernieuwbare bronnen.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift