Opiumproductie in Afghanistan stijgt alarmerend

De productie van opium is dit jaar met 87 procent gestegen ten opzichte van 2016. Dat blijkt uit cijfers die het VN-Bureau voor Drugs en Misdaad (UNODC) heeft gepubliceerd.

ResoluteSupportMedia (CC BY 2.0)

Opiumproductie in Afghanistan stijgt alarmerend

Het UNODC spreekt van een “alarmerende trend.” Volgens de laatste cijfers van de Afghaanse overheid en het UNODC groeide de productie naar 9000 ton in 2017, terwijl de oppervlakte waar papaver verbouwd werd met 63 procent is gestegen, tot 328.000 hectare. In 2016 was dat nog 201.000 hectare. In de tien jaar daarvoor, tussen 2005 en 2015, schommelde dat tussen 104.000 en 224.000 hectare.

‘Het aantal provincies zonder papaverteelt is afgenomen van dertien tot tien. Na meer dan tien jaar wordt nu ook weer papaver verbouwd in Ghazni, Samangan en Nuristan’, zegt UNODC-directeur Yury Fedotov. Hij dringt er bij de internationale gemeenschap op aan betrokken te blijven bij Afghanistan en te erkennen dat een aanpassing van het beleid misschien noodzakelijk is.

Terroristische groepen

‘Deze groei bevordert drugsmisbruik, een toegenomen afhankelijkheid van een illegale economie en leidt tot meer corruptie’, zegt Fedotov.

Vooruitgang die geboekt is op het gebied van bestuur en transparantie in Afghanistan en omringende landen wordt ook bedreigd door meer instabiliteit, onveiligheid en toegenomen financiering voor terroristische groepen.

‘Het is waarschijnlijk dat er nieuwe markten en spelers zullen ontstaan. Sommige van die spelers kunnen terroristische groepen zijn, die de drugshandel gebruiken om hun wereldwijde operaties te financieren.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.