Opiumproductie in Afghanistan stijgt alarmerend

De productie van opium is dit jaar met 87 procent gestegen ten opzichte van 2016. Dat blijkt uit cijfers die het VN-Bureau voor Drugs en Misdaad (UNODC) heeft gepubliceerd.

ResoluteSupportMedia (CC BY 2.0)

Opiumproductie in Afghanistan stijgt alarmerend

Het UNODC spreekt van een “alarmerende trend.” Volgens de laatste cijfers van de Afghaanse overheid en het UNODC groeide de productie naar 9000 ton in 2017, terwijl de oppervlakte waar papaver verbouwd werd met 63 procent is gestegen, tot 328.000 hectare. In 2016 was dat nog 201.000 hectare. In de tien jaar daarvoor, tussen 2005 en 2015, schommelde dat tussen 104.000 en 224.000 hectare.

‘Het aantal provincies zonder papaverteelt is afgenomen van dertien tot tien. Na meer dan tien jaar wordt nu ook weer papaver verbouwd in Ghazni, Samangan en Nuristan’, zegt UNODC-directeur Yury Fedotov. Hij dringt er bij de internationale gemeenschap op aan betrokken te blijven bij Afghanistan en te erkennen dat een aanpassing van het beleid misschien noodzakelijk is.

Terroristische groepen

‘Deze groei bevordert drugsmisbruik, een toegenomen afhankelijkheid van een illegale economie en leidt tot meer corruptie’, zegt Fedotov.

Vooruitgang die geboekt is op het gebied van bestuur en transparantie in Afghanistan en omringende landen wordt ook bedreigd door meer instabiliteit, onveiligheid en toegenomen financiering voor terroristische groepen.

‘Het is waarschijnlijk dat er nieuwe markten en spelers zullen ontstaan. Sommige van die spelers kunnen terroristische groepen zijn, die de drugshandel gebruiken om hun wereldwijde operaties te financieren.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2940   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift