Opnieuw geweld in de Gazastrook

Nieuws

Opnieuw geweld in de Gazastrook

Bram Brusselmans

20 mei 2009

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben dinsdagavond twee tunnels en een buitenpost gebombardeerd in de Gazastrook. De tunnels behoorden toe aan de Palestijnse beweging Hamas, meldt NRC Handelsblad. Het was de eerste militaire actie tegen Hamas sinds de "wapenstilstand" in januari.

Israël bombardeerde de tunnels, omdat die zouden worden gebruikt voor wapensmokkel naar Egypte. Palestijnse medische bronnen verklaarden achteraf dat bij een van de aanvallen een Palestijnse vrouw verwondingen opliep.
De Israëlische aanvallen waren een vergeldingsactie nadat de  Israëlische stad Sderot vanuit de Gazastrook met een raket was bestookt. Niemand raakte bij die aanval gewond. Een huis werd wel beschadigd.

Topontmoeting

De aanvallen komen op een slecht moment. Begin deze week vond een eerste ontmoeting plaats tussen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en Amerikaans president Barack Obama. Onder president Bush zaten Israël en de Verenigde Staten meer op dezelfde golflengte .
James Jones, de Nationale Veiligheidsadviseur van Obama verwoordde het als volgt: “We zullen Israël niet onder de wielen van een bus duwen, maar we zullen wel krachtdadiger optreden dan onder Bush.” Obama staat al sinds zijn aantreden achter het plan van een tweestatenoplossing, terwijl Netanyahu daar niet direct voor te vinden is.

Druk uitoefenen

Tijdens de recente ontmoeting heeft Obama geprobeerd om druk uit te oefenen op Israël. De Amerikaanse president verwacht toegevingen van de Joodse staat ten aanzien van de Palestijnen, om op die manier tot vrede te komen tussen beide partijen. Ook de nederzettingenpolitiek van Israël wordt door Obama allesbehalve geapprecieerd.
Na een gesprek van 1,5 uur tussen beide staatshoofden , sprak Obama zijn hoop uit dat het conflict tussen Israël en Palestina opgelost kan geraken.