‘Dzud’ heeft ingrijpende gevolgen

Opnieuw massale veesterfte in Mongolië door extreme koudegolf

© UNDP / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Vee bedekt met sneeuw tijdens de lange strenge winter (Dzud) in Mongolië (beeld uit 2010).

Mongolië krijgt voor het tweede jaar op rij te maken met een “dzud” - een bijzonder barre winter na een droge zomer. Het weerfenomeen heeft dit jaar al aan meer dan zestigduizend runderen het leven gekost.

De dzud is een uniek Mongools fenomeen, waarbij zware winterse sneeuwval en extreme kou volgen op een erg droge zomer. Het vee vindt daardoor onvoldoende graasgebieden, met een massale sterfte als gevolg.

In een land waar 30 % van de bevolking herder is, zijn de gevolgen ingrijpend. De voorbije weken is het kwik gezakt tot min 35° Celsius en er zijn al naar schatting 60.000 runderen gestorven.

Kinderen

Die situatie heeft ook voor de kinderen in het land grote gevolgen. Terwijl hun ouders de dieren proberen te redden, worden ze vaak achtergelaten bij oudere familieleden of op slaapscholen.

‘Veel kinderen kunnen tijdens de dzud niet goed worden beschermd en verzorgd, en het komt vaak voor dat ze weken of maanden aan een stuk in slaapzalen of onder de zorg van andere familieleden moeten verblijven’, zegt Bayan-Altai Luvsandorj van Save The Children. ‘De prioriteit voor de herdersfamilies in deze barre tijden is om zoveel mogelijk vee te redden door naar veiligere locaties te verhuizen of door hun schoolgaande kinderen achter te laten. Daardoor lopen kinderen een verhoogd risico op emotionele en fysieke stress.’

Klimaathotspot

De temperaturen in Mongolië stijgen twee keer zo snel als het mondiale gemiddelde. Tussen 1940 en 2015 is de gemiddelde temperatuur meer dan 2 graden gestegen en de hoeveelheid neerslag sterk gedaald.

Normaal komt de dzud ongeveer om de tien jaar voor in het land, maar de frequentie neemt snel toe. Mongolië telt nu al zijn vijfde dzud in amper tien jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.