Opnieuw zware aardbeving in Nepal

Nepal werd vandaag om 12 u 35 lokale tijd opnieuw opgeschrikt door een zware aardbeving, met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter, gevolgd door naschokken. Het epicentrum ligt niet ver van de Mount Everest, in het noordoosten van Nepal.

  • Krish Dulal (cc by-sa 4.0) Het puin van de aardbeving op 25 april is nog niet weggeruimd, en er doet zich alweer een zware aardbeving voor in het Himalayagebergte Krish Dulal (cc by-sa 4.0)

Het Consortium 12-12 heeft al contact kunnen leggen met enkele hulpverleners van de ledenorganisaties die ter plaatse zijn. Die melden dat er op het moment van de beving paniek uitbrak en dat er momenteel gewonden naar de ziekenhuizen worden gebracht.

Er is nog geen nieuws over het mogelijke aantal slachtoffers, maar de intensiteit van de beving en de kwetsbaarheid van de bevolking doet vrezen dat aardbeving veel nieuwe slachtoffers kan maken buiten de hoofdstad. Ook zal de hulpverlening in het getroffen gebied niet gemakkelijk zijn, aangezien het epicentrum in afgelegen berggebieden ligt. Ook zijn er aardverschuivingen gesignaleerd; die kunnen de wegen blokkeren.

De zes ngo’s die deel uitmaken van het Consortium 12-12 (Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-Solidariteit, Plan België en UNICEF België) waren al voor de aardbeving actief in Nepal en beschikken over een stevig netwerk dat ze nu inschakelen om zo snel mogelijk zicht te krijgen op de noden en de te ondernemen actie.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2940   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift