Opnieuw zware aardbeving in Nepal

Nieuws

Opnieuw zware aardbeving in Nepal

Opnieuw zware aardbeving in Nepal
Opnieuw zware aardbeving in Nepal

Consortium 12-12

12 mei 2015

Nepal werd vandaag om 12 u 35 lokale tijd opnieuw opgeschrikt door een zware aardbeving, met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter, gevolgd door naschokken. Het epicentrum ligt niet ver van de Mount Everest, in het noordoosten van Nepal.

Het Consortium 12-12 heeft al contact kunnen leggen met enkele hulpverleners van de ledenorganisaties die ter plaatse zijn. Die melden dat er op het moment van de beving paniek uitbrak en dat er momenteel gewonden naar de ziekenhuizen worden gebracht.

Er is nog geen nieuws over het mogelijke aantal slachtoffers, maar de intensiteit van de beving en de kwetsbaarheid van de bevolking doet vrezen dat aardbeving veel nieuwe slachtoffers kan maken buiten de hoofdstad. Ook zal de hulpverlening in het getroffen gebied niet gemakkelijk zijn, aangezien het epicentrum in afgelegen berggebieden ligt. Ook zijn er aardverschuivingen gesignaleerd; die kunnen de wegen blokkeren.

De zes ngo’s die deel uitmaken van het Consortium 12-12 (Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-Solidariteit, Plan België en UNICEF België) waren al voor de aardbeving actief in Nepal en beschikken over een stevig netwerk dat ze nu inschakelen om zo snel mogelijk zicht te krijgen op de noden en de te ondernemen actie.