Opnieuw zwart jaar voor de neushoorn

Dit jaar zijn al meer neushoorns gedood in Zuid-Afrika dan in heel 2013. Het voortbestaan van de soort komt nu echt in gevaar, zegt de Zuid-Afrikaanse regering.

  • Earth Touch (CC BY-NC-SA 2.0) De jacht is al lang niet meer het werk van geïsoleerde stropers, maar wordt met hoogtechnologische middelen georganiseerd door internationale misdaadsyndicaten. Earth Touch (CC BY-NC-SA 2.0)

De stroperij wordt gevoed door de snel groeiende vraag vanuit Azië naar de hoorn.

Sinds 1 januari van dit jaar zijn al al 1.020 neushoorns gedood in Zuid-Afrika, zegt het ministerie van Leefmilieu. Daarmee is het record van vorig jaar gebroken, toen in totaal 1.004 dieren werden gedood voor hun hoorn.

Het wereldvermaarde Kruger National Park is het hardst getroffen door de stroperij: het park verloor dit jaar alleen al 672 dieren. De soort komt steeds meer onder druk, en de Zuid-Afrikaanse regering is gedwongen om ingrijpende maatregelen te nemen.

Zuid-Afrika zette onder meer in op een hardere aanpak door de parkwachters en politiediensten. Die aanpak resulteerde in de arrestatie van 344 stropers en handelaars dit jaar. Verder worden sommige dieren verhuisd naar veilige zones, waarvan sommige in het buitenland. Ook binnen het Kruger National Park is een speciale veiligheidszone gecreëerd die extra bewaakt wordt.

Internationale misdaad

De stroperij wordt gevoed door de snel groeiende vraag vanuit Azië naar de hoorn. De jacht is al lang niet meer het werk van geïsoleerde stropers, maar wordt met hoogtechnologische middelen georganiseerd door internationale misdaadsyndicaten. De hoorn heeft in Azië de reputatie medicinale krachten te hebben, maar bestaat in werkelijkheid uit hetzelfde materiaal als menselijk haar en nagels.

De Zuid-Afrikaanse regering zal inspanningen blijven leveren om de teloorgang van de soort tegen te gaan, zegt het ministerie, en op zoek gaan naar nieuwe manieren om de dieren te beschermen en de georganiseerde misdaadorganisaties aan te pakken die achter de stroperij schuilgaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.