Oppositie laat spierbalen rollen op Thais platteland

Nieuws

Oppositie laat spierbalen rollen op Thais platteland

Marwaan Macan-Markar

08 februari 2010

De Thaise oppositie brengt steeds meer mensen op de been op het Thaise platteland. De voorbije weken lokten tientallen politieke bijeenkomsten in dorpjes en steden in het noorden van Thailand tienduizenden deelnemers. De verbannen premier Thaksin Shinawatra blijkt nog altijd razend populair bij arme Thailanders.

De organisatoren van het diner ten voordele van het Verenigd Front voor Democratie tegen Dictatuur in Srang Khom zijn tevreden. Ongeveer tweeduizend mensen doen zich tegoed aan gebakken rijst en vis in zoetzure saus terwijl de sprekers op het podium van leer trekken tegen de regering.   
“De mensen hier wilden een rodehemdenbijeenkomst, net als alle andere plaatsen”, zegt Suthat Budom, een van de organisatoren. “Ze willen echte democratie”. De rode hemden zijn het symbool van de tegenstanders van de regering van premier Abhisit Vejjajiva.

Zakken vullen

Het hoogtepunt van de avond is een toespraak van voormalig premier Thaksin, die vanuit Dubai inbelt. “Ik zal jullie zakken vullen met geld”, speecht de magnaat die in september 2006 door een coup aan de kant werd geschoven en in het buitenland leeft om een celstraf van twee jaar wegens corruptie te ontlopen. “Ik heb een plan voor het onderwijs van jullie kinderen”.
Hier in Srang Khom lijkt niemand aan Thaksin te twijfelen. Als premier maakte hij naam met maatregelen die de arme Thailanders ten goede kwamen, en voor zijn aanhang op het platteland is hij gewoon het slachtoffer geworden van de elite in Bangkok die de eigen privileges probeert te beschermen. De rode hemden vinden dat hun overtuiging bevestigd wordt door de politieke ontwikkelingen van de afgelopen twee jaar.  
Bij de verkiezingen van december 2007 behaalden de politieke erfgenamen van de inmiddels naar het buitenland gevluchte Thaksin weer een klinkende overwinning, maar eind 2008 werd hun nieuwe partij na een periode van politieke turbulentie ontbonden door een omstreden rechterlijke beslissing. Dat maakte de weg vrij voor premier Abhisit en zijn Democratische Partij.

Machtsvertoon

“Deze bijeenkomsten zijn heel belangrijk voor ons”, zegt de lerares Sawangsri Bonprasit, een van de deelnemers aan de bijeenkomst in Srang Khom. “We leren vechten voor democratie, want ze wordt vernietigd”. Volgens Sawangsri werd de kiem van haar politieke bewustzijn gelegd door de coup van 2006. “De onvrede en de boosheid zijn de voorbije drie jaar alleen maar toegenomen.”
In elk geval kan het machtsvertoon van de Thaksin-aanhangers tellen. Srang Khom ligt in de noordoostelijke province Udon Thani. In de aangrenzende provincie Khon Kaen lokte een bijeenkomst op 31 januari volgens de ordediensten honderdduizend mensen, volgens de organisatoren zelfs tweehonderdduizend. In Ubon Ratchathani, verder naar het oosten, kwamen de volgende dag vijftigduizend mensen opdagen.
Thaksin en de leiders van het Verenigd Front voor Democratie tegen Dictatuur willen zoveel mogelijk roodhemden op straat krijgen, om aan te tonen dat de regering van premier Abhisit de meerderheid van de bevolking niet achter zich heeft. “De komende krachtmeting is erg belangrijk”, klinkt de nasale stem van Thakin door de luidsprekers in Srang Khom. “Als jullie niet verder gaan, zullen jullie veel verliezen. Als jullie in beweging blijven, is er goede hoop en kunnen jullie je leven verbeteren”.

Hoogtepunt

Voorlopig lijkt de rode golf te rollen. “Elke maand, elke week hebben we bijeenkomsten”, zegt Wichian Khaokham, een volksvertegenwoordiger van de Puea Thai, de nieuwe partij van de Thaksin-aanhangers. Volgens Wichian beginnen de mensen op het platteland politiek weerbaarder te worden. “Ze wisten ook vroeger wel iets over politiek, maar nu hebben ze meer inzicht in wat juist en fout is. De mensen begrijpen dat zelfs als we de volgende verkiezingen winnen, het establishment ons toch niet zal toelaten een regering te vormen.”
De politieke onrust in Thailand kan eind deze maand een hoogtepunt bereiken. Op 26 februari moet het Hooggerechtshof zich uitspreken over wat er met het vermogen van 1,6 miljard euro van Thaksin moet gebeuren. Het geld werd na de coup van 2006 bevroren. Volgens Wichian kan het Verenigd Front in Bangkok een miljoen mensen op straat brengen als het al zijn aanhangers mobiliseert. Maar tot hiertoe telde de grootste bijeenkomst van de roodhemden in Bangkok in april vorig jaar niet meer dan honderdduizend mensen. 
De regering-Abhisit laat niets aan het toeval over. De premier heeft aangekondigd dat er verscherpt toezicht komt op de plaatsen in het noorden en het noordoosten van het land waar de oppositie sterk staat.