Oppositie wil verkiezingen uitstellen

Nieuws

Oppositie wil verkiezingen uitstellen

Lansana Fofana

13 maart 2003

De Liberiaanse oppositie roept de internationale gemeenschap op om de voor dit jaar geplande verkiezingen tegen te houden. De stembusgang zou niet eerlijk kunnen verlopen omdat president Charles Taylor dat verhindert.

Op 14 oktober moet het door burgeroorlog verscheurde West-Afrikaanse land naar de stembus. “De omstandigheden zijn er niet naar. Eerst moet de veiligheid gewaarborgd worden, misschien door een vredesmacht,” zegt Ellen Johnson-Sirleaf, de leider van de Partij voor Eenheid. Johnson-Sirleaf nam het in de verkiezingen van 1997 op tegen huidig president Charles Taylor. “We roepen de VN-contactgroep voor Liberia en alle andere betrokken partijen op om ervoor te zorgen dat de verkiezingen uitgesteld worden.”

Ongeveer een dozijn partijen neemt het op tegen Taylors Nationale Patriotische Partij (NPP). De regering in Monrovia maakt van de verkiezingsvoorbereidingen een hindernissenparcours. Ze wil kandidaten die de afgelopen tien jaar niet in het land woonden, uitsluiten van de verkiezingen. De belangrijkste oppositiekandidaten, die het land ontvluchtten toen Taylor de macht naar zich toe trok in 1997, zouden daardoor niet verkiesbaar zijn.

Een ander probleem is de onveiligheid. Het noorden en het noordwesten van het land heeft af te rekenen met een oorlog tegen de LURD-rebellen. Tienduizenden mensen zijn er de afgelopen vier jaar weggevlucht richting Sierra Leone, Guinea en Ivoorkust. Het geweld tegen de politieke opponenten van Taylor neemt elke dag nog toe. Gewapende aanhangers van de president verstoren systematisch de verkiezingsbijeenkomsten van de oppositie. Ook de Liberiaanse radio klaagt over intimidatiepogingen.

Ook zonder die hindernissen zal de erg verdeelde oppositie het moeilijk hebben om Taylor te verslaan. “Het klopt dat wij (de oppositie) samen front moeten vormen om Taylor te verslaan, maar onze ego’s en ideologische verschillen hinderen die pogingen,” geeft Johnson-Sirleaf toe.

Francis Toe, een onafhankelijke waarnemers in Freetown, denkt dat verkiezingen enkel in het voordeel spelen van Taylor. “Nu verkiezingen houden, zal aanleiding geven tot fraude en zou een lachertje maken van onze democratie. De dictatuur van Charles Taylor zal erdoor gelegitimeerd worden.”