Oproep tot wereldwijd moratorium doodstraf

Nieuws

Oproep tot wereldwijd moratorium doodstraf

Oproep tot wereldwijd moratorium doodstraf
Oproep tot wereldwijd moratorium doodstraf

IPS

10 oktober 2007

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept alle landen op om vandaag (10 oktober), de internationale dag tegen de doodstraf, te stemmen voor een VN-resolutie over een wereldwijd moratorium op de doodstraf. De resolutie wordt voorgelegd op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Momenteel hebben al 133 VN-lidstaten de doodstraf afgeschaft, wettelijk of in de praktijk. In 2006 voerden nog 25 landen executies uit. 91 procent daarvan vond plaats in zes landen: China, Iran, Irak, Pakistan, Soedan en de Verenigde Staten. Het aantal geregistreerde executies daalde vorig jaar met 25 procent tot 1.591.
“Landen die de doodstraf nog steeds uitvoeren, zijn dus in de minderheid. Een doodstrafvrije wereld is geen illusie”, zegt Lore Van Welden, woordvoerster van Amnesty International Vlaanderen.
Europa vormt een doodstrafvrije zone met uitzondering van Wit-Rusland. Centraal-Azië evolueert richting afschaffing: Kyrgyzstan schafte in juni 2007 de doodstraf af met uitzondering van een aantal uitzonderlijke misdrijven. Kazachstan heeft een moratorium op executies sinds 2003 en Tadzjikistan heeft moratoria op executies en de doodstraf sinds 2004.
In Azië schaften de Filipijnen de doodstraf af in 2006. Ook China zette een aantal positieve stappen. Sinds 1 januari 2007 moet het Chinese Hooggerechtshof elke doodstraf goedkeuren. Volgens Chinese rechtsstudenten zal het totale aantal executies hierdoor met 20 tot 30 percent dalen.
Ook Afrika zet stappen naar een volledige afschaffing. In Afrika voerden slechts zes landen executies uit in 2006. In maart 2007 kondigde de Ghanese minister van Binnenlandse Zaken, Albert Kan Dapaah, de omzetting van 36 doodstraffen in levenslange opsluiting aan. In april 2007 verklaarde het Hooggerechtshof van Malawi de doodstraf ongrondwettelijk.
De Nigeriaanse autoriteiten kondigden in mei 2007 aan dat ze amnestie zullen verlenen aan gevangenen ouder dan 60 die al meer dan 10 jaar in de dodencel zitten. In juli 2007 schafte Rwanda de doodstraf af voor alle misdrijven. Burundi, Gabon en Mali zetten stappen in de richting van afschaffing.
De Verenigde Staten is sinds 2003 de enige staat op het Westelijk Halfrond die nog executies heeft uitgevoerd. In 2006 waren er 53 executies, het laagste aantal in het afgelopen decennium.