Opvangcentra voor migranten in Mexico krijgen het moeilijk

Nieuws

Opvangcentra voor migranten in Mexico krijgen het moeilijk

Emilio Godoy

23 augustus 2012

Twee jaar na het Mexicaanse bloedbad dat aan 72 migranten het leven kostte, blijft de situatie voor buitenlanders zonder papieren zorgwekkend. Nu krijgen ook de opvangcentra het moeilijk.

Op 23 augustus 2010 vond in de noordelijke deelstaat Tamaulipas een bloedbad plaats dat de internationale publieke opinie fel beroerde. Het drugskartel dat bekend staat als Los Zetas, vermoordde 14 vrouwen en 58 mannen, allemaal migranten die op weg waren naar de Verenigde Staten.

Elk jaar steken een half miljoen mensen de zuidelijke grens van Mexico over om na een tocht van 5000 kilometer de noordelijke grens met de VS te bereiken, zeggen migrantenorganisaties en experts. Op hun tocht door Mexico zijn migranten nog steeds vaak het slachtoffer van misbruik, ontvoeringen, afpersing en andere agressie door misdaadorganisaties, niet zelden met medewerking van politie en ambtenaren, zeggen activisten en migranten.

Verzet tegen opvangcentra

Mexico telt 54 opvangplaatsen voor dit soort migranten. Op een na worden ze allemaal beheerd door een katholieke organisatie. De opvangcentra krijgen het steeds moeilijker, zeggen activisten. Ze kunnen meestal alleen overleven door schenkingen van kleren, eten en medicijnen.

Steeds vaker verzetten de Mexicanen zich tegen de komst van opvangcentra in hun buurt. Het Casa del Migrante San Juan Diego in Tultitlán, in de centrale deelstaat Mexico, moest in juli zijn deuren sluiten onder druk van de plaatselijke bevolking.  De verantwoordelijken zetten toen een kamp op onder een brug, vlak bij een spoorweg, maar ook daar moesten ze weg.

Makkelijke prooi

“We merken dat er veel weerstand tegen deze centra is”, zegt Alberto Xicoténcatl Carrasco, directeur van het Casa del Migrante Posada Belén in Saltillo, in de noordelijke deelstaat Coahuila. Zijn centrum vangt wekelijks twee- tot driehonderd migranten op. Ze verblijven er gemiddeld een week en trekken dan verder. Ze krijgen er eten, een bed, schone kleren en advies over wat ze moeten doen om minder kwetsbaar te zijn.

“De opvangcentra staan tussen migranten en wie misbruik wil maken van hen”, zegt Jorge Andrade van het collectief Ustedes Somos Nosotros (Jullie zijn wij). “Door hun kwetsbaarheid zijn ze een makkelijke prooi voor misdadigers.” Ustedes Somos Nosotros steunde het centrum dat in Tultitlán moest sluiten.

Zorgwekkend

Voor de activisten is de situatie van de opvangcentra een nieuw bewijs van het deficit van het migratiebeleid van president Felipe Calderón, wiens mandaat op 1 december eindigt. Van het jaarbudget van 108 miljoen euro van het Nationaal Instituut voor Migratie ging dit jaar bijvoorbeeld slechts 1,1 miljoen naar de bescherming van migranten en de repatriëring en begeleiding van minderjarigen.

Twee jaar na het bloedbad van Tamaulipas is er nog niets veranderd, zegt Leticia Calderón, hoofd politieke en economische sociologie van het onderzoeksinstituut José María Luís Mora, een staatsinstelling. “De straffeloosheid blijft lamentabel hoog. Het is zeer zorgwekkend dat de Mexicaanse samenleving hierover niet verontwaardigd is.”