Oranje wordt protestkleur op Olympische Spelen

Nieuws

Oranje wordt protestkleur op Olympische Spelen

Mattias Creffier

28 juli 2008

Kan China, de grootste politiestaat in de wereld, de kleur oranje verbieden ? Een groepje Deense mensenrechtenactivisten denkt van niet en wil oranje daarom internationaal promoten als kleur van protest tegen de schending van de mensenrechten in China.

De organisatoren van de Spelen in Peking hebben het mensenrechtenactivisten niet makkelijk gemaakt. Spandoeken, t-shirts of emblemen die verwijzen naar godsdienst, politiek of mensenrechten zijn expliciet verboden op de Olympische tribunes, ook als ze pro-Chinees zijn. Het Deense initiatief www.thecolororange.net denkt daar iets op te hebben gevonden.
“Het idee is tegelijk simpel en geraffineerd”, luidt een statement op de campagnesite. “De censuur kan het gebruik van duidelijke mensenrechtensymbolen verbieden, maar niet van de kleur oranje. We moedigen sportlui en toeschouwers aan om de kleur zo creatief mogelijk te gebruiken voor hun kleren en accessoires. Het kan een oranje hoed zijn, een oranje cameratas, een das of een pen. Zelfs het schillen van een sinaasappel kan een krachtig statement worden.”
De vader van het idee is de Deense beeldhouwer Jens Galschiot. De Deen is bekend voor de Zuil van de Schaamte, een bronzen beeldhouwwerk van acht meter hoog dat hij maakte uit verontwaardiging over de bloedige repressie van Chinese studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking in 1989. Van het beeld bestaan vijf exemplaren, in Rome, Berlijn, Brazilië, Mexico en Hongkong.
Toen Galschiot eind april naar Hongkong reisde om zijn beeld oranje te schilderen, werd hij daar prompt op een vliegtuig naar huis gezet door de immigratiediensten. Op 2 mei hebben Chinese mensenrechtenactivisten het beeld toch oranje geschilderd. De actie diende om de wereldopinie eraan te herinneren dat oranje de kleur van protest moet worden tegen de spelen.

Kleur van de monniken

Galschiot inspireerde zich op de kleur van de gewaden van boeddhistische monniken in Tibet en Birma. In Birma kwamen de geestelijken vorig jaar massaal op straat om te protesteren tegen de dictatuur. Oranje was ook de kleur van de democratische omwenteling in Oekraïne en, zoals Nederlanders al langer weten, een bijzonder dankbare want zeer zichtbare supporterskleur.
Het Nederlands Olympisch Comité zit wat verveeld met de zaak. “Het Nederlandse Olympische Comité vreest dat de Nederlandse sportkleur wordt ‘gepolitiseerd’. Het kan niet zijn dat we tegen onze wil worden gedwongen het standpunt van anderen te steunen”, reageerde woordvoerster Annemiek van der Meer.
Galschiot ziet niet in wat het probleem is. “Ik ben er bijna zeker van dat vrijwel alle Nederlanders de mensenrechtensituatie in China een probleem vinden. De Nederlanders zouden trots moeten zijn dat we hun kleur gebruiken. Zij zullen de enigen zijn die hun nationale kleur kunnen dragen en tegelijk de mensenrechten verdedigen. Alle anderen riskeren uitsluiting als ze zeggen waarom ze de kleur dragen.”