Overgewicht en obesitas zijn alarmerend hoog in Latijns-Amerika

Emilio Labrador (CC BY 2.0)

 

José Graziano da Silva, directeur-generaal van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN, vraagt de regeringen van Latijns-Amerika en de Caraïben dringend actie te ondernemen tegen overgewicht en obesitas.

‘De honger uitbannen mag niet de enige bezorgdheid zijn in een regio waarin overgewicht 7 procent van de kinderen jonger dan vijf jaar treft en 20 procent van de volwassenen in 24 landen obees is,’ zei hij bij de opening van de Regionale Conferentie voor Latijns-Amerika en de Caraïben. Die vindt deze week in Jamaica plaats en brengt vertegenwoordigers van 33 landen samen.

‘De honger uitbannen mag niet de enige bezorgdheid zijn in een regio waarin overgewicht 7 procent van de kinderen jonger dan vijf jaar treft en 20 procent van de volwassenen in 24 landen obees is.’

‘We moeten tot echt duurzame voedselsystemen komen waarin productie, commercialisering, transport en consumptie van voedingsmiddelen een voedzame voeding garandeert’, aldus da Silva.

SDG 2, een van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals of SDG’s) die de VN tegen 2030 willen halen, gaat niet enkel over honger en ondervoeding maar ook over andere vormen van slechte voeding.

‘De consumptie van lokale, verse producten die sterk bewerkte voedingsmiddelen vervangen, is eveneens van fundamenteel belang.’

Wereldwijde epidemie

Volgens de laatste gegevens van de FAO lijden wereldwijd meer dan 1,9 miljard mensen aan overgewicht. Daarvan zijn er 650 miljoen obees.

De Voedsel- en Landbouworganisatie spreekt van een “wereldwijde epidemie”, die ook ontwikkelingslanden steeds meer treft.

Vooral in Latijns-Amerika is de situatie zorgwekkend, zegt de FAO. Daar lijden 96 miljoen mensen aan obesitas.

Honger terugdringen

Bij de millenniumdoelen, de VN-doelstellingen voor 2015, was Latijns-Amerika een voorbeeld voor de wereld op het vlak van voeding. De regio haalde toen de twee doelstellingen om honger terug te dringen.

Volgens het Vooruitzicht voor Voedselzekerheid in Latijns-Amerika en de Caraïben 2017 is het aantal mensen met honger in de regio opnieuw gestegen, van 40 naar 42,5 miljoen.

Ondanks die achteruitgang maakt de FAO-topman zich sterk dat er voldoende politieke wil is om die trend te keren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.