Rode Kruis doet oproep voor 6,4 miljoen euro noodhulp

Overstromingen in Bangladesh bedreigen 7,6 miljoen mensen

Olaf Neussner/German Red Cross (CC BY-NC 2.0)

Mensen in Bogra, Bangladesh, schuilen onder noodhulp-onderdak na de overstromingen in 2016.

De historisch hoge waterstanden in Bangladesh bedreigen 7,6 miljoen mensen met honger en ziekte, zegt het Internationale Rode Kruis. De organisatie vertienvoudigt de hulp aan het land.

Bangladesh kampt met de hoogste waterstanden in een eeuw door aanhoudende regen en overstromingen in de buurlanden. Door overstromingen zitten honderdduizenden mensen vast in het noorden en noordoosten van het land, waar 600.000 huizen beschadigd zijn.

Gezinnen leven in onhygiënische omstandigheden en moeten het stellen zonder zuiver drinkwater of onderdak, waardoor er gevreesd wordt voor de uitbraak van ziekten. Omdat 160.000 hectare landbouwgrond is vernield, dreigen ook voedseltekorten.

Dringend

‘Gezinnen die hun huizen zijn verloren kamperen nu langs de weg’, zegt Azmat Ulla van het Rode Kruis, die het district Bogura vorige week bezocht. ‘Ze vertelden mij dat ze dringend nood hebben aan voedsel, water en gezondheidszorg. Anderen vertellen me dat ze twee oogsten per jaar hebben. Nu er een verloren is gegaan, vrezen ze dat ze hun gezinnen de komende maanden niet te eten kunnen geven. Er worden nog meer overstromingen voorspeld, dus de situatie is prangend.’

Het Rode Kruis heeft een noodoproep gedaan voor 6,4 miljoen euro om 150.000 directe slachtoffers van de overstromingen te kunnen helpen in de districten die het zwaarst getroffen zijn.

Oud zeer

Overstromingen zijn een oud zeer in Bangladesh. Het land is blootgesteld aan de rivierdelta van de Ganges, heeft een erg lange kustlijn en bestaat voor tachtig procent uit laaggelegen overstromingsgebied. Het land wordt doorkruist door 230 rivieren, terwijl veel dijken door boeren zijn gebouwd enkel uit aarde bestaan. Elk jaar ontstaan tijdens het regenseizoen dijkbreuken die grote gebieden onder water zetten.

Toch is de schade dit jaar uitzonderlijk. Volgens de overheid zijn minstens 114 mensen omgekomen. Tussen 10 en 26 juli zijn volgens overheidscijfers ook 14.781 mensen ziek gevallen door water overgedragen ziekten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift