Perfecte cocktail van omstandigheden voor de mug

Overstromingen geven dengue ruim baan in Azië

NIAID (CC BY 2.0)

Hulporganisaties waarschuwen voor uitbraken van dengue in de nasleep van de vele overstromingen in heel Azië. Die creëren de perfecte broedplaatsen voor de mug die de ziekte overbrengt.

Dengue of knokkelkoorts wordt overgedragen door de gelekoortsmug. De ziekte gaat gepaard met hoge koorts, ernstige hoofdpijn en pijn in het lichaam, en kan in sommige gevallen orgaanfalen veroorzaken en leiden tot de dood.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Vooral kinderen tussen vijf en veertien jaar zijn kwetsbaar. Niet alleen omdat hun immuunsysteem nog zwakker is, maar ook omdat ze vaak buiten spelen en meestal minder goed beschermd zijn tegen de muggen.

Klimaatverandering

De gevolgen van de klimaatverandering in Azië vormen de perfecte cocktail voor de opmars van de ziekte, waarschuwt hulporganisatie Save The Children. Door de vele overstromingen die de regio momenteel treffen hebben muggen meer gelegenheid om zich voort te planten, en door de stijgende temperaturen verloopt de voortplantingscyclus ook sneller. Bovendien komt de mug op steedse grotere hoogte voor, bijvoorbeeld in landen als Nepal.

Door de overstromingen hebben muggen meer gelegenheid om zich voort te planten, en door de stijgende temperaturen verloopt de cyclus sneller.

Bangladesh wordt nu al geconfronteerd met de ergste uitbraak van knokkelkoorts van de afgelopen jaren. Het land tekent een enorme piek in het aantal ziekenhuisopnames op. Dit jaar vielen al 114 doden, onder wie 24 kinderen. Thailand telde dit jaar al 36.000 gevallen – vier keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Ook landen als Maleisië en Cambodja zien een sterke stijging.

El Niño

In de voorbije halve eeuw is het aantal gevallen van dengue wereldwijd verdertigvoudigd. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft al gewaarschuwd dat het weerfenomeen El Niño de verspreiding van ziekten zoals dengue zal vergroten.

‘In heel Azië ontregelen extreme weersomstandigheden het leven van kinderen’, zegt Yasir Arafat, senior gezondheidsadviseur bij hulporganisatie Save the Children. ‘Deze alarmerende golf van ernstige dengue-uitbraken is het zoveelste probleem dat hun fysieke en mentale gezondheid beïnvloedt.’

Om het risico te beperken, is een brede aanpak op vele fronten nodig, zegt Arafat: van een betere opleiding van gezondheidswerkers tot preventieve maatregelen om de broedplaatsen van muggen aan te pakken en voorlichtingscampagnes die gericht zijn op kinderen en gezinnen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.