Investeren in betere bescherming is broodnodig

Overstromingen treffen in 2030 dubbel zoveel mensen

J Lloa / Pixabay

Tegen 2030 zullen miljoenen mensen meer gevaar lopen door overstromingen, blijkt uit projecties door het World Resources Institute. Vandaag investeren in betere bescherming kan dat overstromingsrisico wel aanzienlijk verlagen.

Terwijl de wereld de komende jaren worstelt met de impact van de coronacrisis op de volksgezondheid en de economie, groeit het risico op overstromingen snel. Vorig jaar kostten overstromingen aan 4.500 mensen het leven en veroorzaakten ze voor 45,9 miljard dollar aan economische schade.

Voor dit jaar voorspelt de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA al zware overstromingen in delen van de Verenigde Staten, en er wordt ook gevreesd voor delen van Zuid- en Zuidoost-Azië en Afrika.

Miljoenen mensen

Die dreiging blijft de komende jaren sterk toenemen, blijkt uit simulaties van het World Resources Institute (WRI). Tegen 2030 zullen jaarlijks 15 miljoen mensen en 177 miljard dollar aan stedelijk vastgoed getroffen worden door overstromingen langs de kust, terwijl nog eens 132 miljoen mensen en 535 miljard dollar aan vastgoed te lijden zal krijgen onder overstromingen van rivieren.

Tien landen zijn goed voor 84% van de bevolking die in 2030 opnieuw wordt blootgesteld aan overstromingen langs de kust

Uit de simulaties blijkt dat klimaatverandering, sociaal-economische groei en bodemdaling het overstromingsrisico over de hele wereld beïnvloeden. Tien landen zijn goed voor 84% van de bevolking die in 2030 opnieuw wordt blootgesteld aan overstromingen langs de kust: Bangladesh, Vietnam, India, Indonesië, China, Nigeria, de Filippijnen, Myanmar, Egypte en Nederland.

Multiplier

‘Overstromingen zijn een “multiplier” voor bedreigingen die de gevolgen voor de volksgezondheid en de economie kunnen verergeren”, zegt Betsy Otto, directeur van het Global Water Program van WRI.

‘In een tijd waarin landen worstelen met de gevolgen van de pandemie, bedreigen natuurrampen zoals overstromingen het leven en levensonderhoud van mensen over de hele wereld, met name kwetsbare bevolkingsgroepen die in overvolle stedelijke woningen wonen. In drukke steden kunnen overstromingen schoon water en sanitaire voorzieningen overspoelen en uitbraken van ziekten veroorzaken. Dit zal bijdragen aan de ellende die al door COVID-19 wordt veroorzaakt.’

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Voor de simulatie heeft het WRI een nieuwe tool ontwikkeld in samenwerking met onder meer het Instituut voor Milieustudies van de Vrije Universiteit Amsterdam, de Universiteit Utrecht en het Nederlandse Planbureau voor de Leefomgeving.

1000 miljard

Sinds 1980 hebben overstromingen wereldwijd meer dan 1000 miljard aan verliezen veroorzaakt. Een groeiende bevolking, veranderend klimaat en zinkende steden dreigen die verliezen de komende decennia flink te vergroten.

Vandaag investeren in infrastructuur kan de impact van overstromingen later aanzienlijk verminderen

Maar, stelt het WRI, vandaag investeren in infrastructuur kan de impact van overstromingen later aanzienlijk verminderen. De voordelen van investeringen in waterveiligheid zijn enorm, stelt het WRI.

Uit de berekeningen blijkt dat elke dollar die wordt besteed aan infrastructuur in India of Bangladesh bijvoorbeeld minstens het honderdvoud aan vermeden schade oplevert.

‘Als de wereld begint na te denken over hoe de economie kan worden gestimuleerd na de coronacrisis, zouden infrastructuur en natuurlijke  oplossingen zoals beboste stroomgebieden en wetlands die beschermen tegen overstromingen hoog op de lijst moeten staan’, zegt Otto.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.