Regio zet zich schrap voor meer noodweer

Overstromingen in Zuid-Afrika eisen minstens 51 doden

Mike Smuts CC BY-NC-ND 2.0

Kenton-on-Sea, Zuid-Africa

De zware regens en overstromingen in Zuid-Afrika hebben al minstens 51 mensen het leven gekost. Terwijl hulp op gang komt, zet de regio zich schrap voor nog meer stormen.

Begin deze week veroorzaakten de overvloedige regen in de provincies KwaZulu-Natal en Oost-Kaap grootschalige overstromingen. Honderden mensen moesten hun huizen ontvluchten en zochten onderdak in openbare gebouwen en kerken.

Volgens de overheid zijn al minstens 51 overlijdens bevestigd en nog vijf mensen vermist.

Volgens de overheid zijn al minstens 51 overlijdens bevestigd en nog vijf mensen vermist. In de grote stad Durban alleen al zijn minstens 235 huizen beschadigd. Ook wegen, bruggen en afwateringssystemen hebben zwaar te lijden gehad. Het elektriciteitsnet kampt met black-outs.

Zuid-Afrika zet in allerijl een hulpcampagne op poten, maar de regio kan nog niet herademen. De Zuid-Afrikaanse Meteorologische Dienst waarschuwt immers voor hevige stormen in de provincie, die nieuwe modderstromen kunnen veroorzaken.

Idai

Het noodweer in Zuid-Afrika volgt amper een maand op de doortocht van de vernietigende orkaan Idai in buurland Mozambique. Die veroorzaakte gigantische overstromingen, die in totaal drie miljoen mensen hebben getroffen.

Volgens het VN-bureau voor humanitaire zaken (OCHA) zijn daarbij in totaal 239.731 huizen verwoest. De Wereldbank berekende de kost voor de heropbouw van huizen en infrastructuur in de drie getroffen landen op 2 miljard dollar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift