Unicef waarschuwt voor een menselijke catastrofe

Overstromingswater bedreigt nog steeds gezondheid van 4 miljoen kinderen in Pakistan

© European Union, 2022 / Abdul Majeed (CC BY 2.0)

Meer dan 4 maanden nadat noodweer een derde van Pakistan onder water heeft gezet, leven 4 miljoen kinderen nog steeds in ongezonde en mensonwaardige omstandigheden. Unicef waarschuwt voor een menselijke catastrofe.

Pakistan werd in 2022 getroffen door wekenlange zware regens en daaropvolgende overstromingen. De getroffen kinderen leven vandaag in de buurt van vervuild en stilstaand water. Dat veroorzaakt onder meer luchtweginfecties, wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van kindersterfte.

In de overstroomde gebieden zijn het aantal kinderen die lijden aan ernstige acute ondervoeding tussen juli en december bijna verdubbeld in vergelijking met 2021.

Eerste sneeuw

‘Kinderen die in overstroomde gebieden in Pakistan wonen, worden tot het uiterste gedreven’, zegt Abdullah Fadil, Unicef-vertegenwoordiger in Pakistan. ‘De regenval is ondertussen gestopt, maar de crisis voor kinderen is nog niet voorbij.’

In de overstroomde gebieden zijn het aantal kinderen die lijden aan ernstige acute ondervoeding tussen juli en december bijna verdubbeld in vergelijking met 2021.

Miljoenen kinderen gaan een bittere winter tegemoet zonder een degelijk dak boven het hoofd, ziek of ondervoed. ‘Miljoenen jonge levens worden in gevaar gebracht’, zegt Fadil.

In Jacobabad, een zuidelijk district dat zwaar werd getroffen door de zondvloed, is de temperatuur ‘s nachts gedaald tot 7 graden Celsius. In de bergachtige en meer hoger gelegen gebieden, die ook zijn getroffen door de overstromingen, is er ondertussen al sneeuw gevallen en zijn de temperaturen gedaald tot onder het vriespunt.

Drinkwater en vaccins

Unicef en enkele partners zijn begonnen met de bedeling van warme kleding, dekens en dekbedden. De interventies van Unicef hebben tot nu toe bijna 1,5 miljoen mensen bereikt met eerstelijnszorg. Ook zijn er 4,5 miljoen kinderen ingeënt tegen polio in zestien getroffen districten. Verder zet het kinderfonds van de VN in op het voorzien in veilig drinkwater, hygiënekits en de heropening van scholen.

Toch maakt de organisatie zich ernstig zorgen over minstens vier miljoen kinderen die nabij vervuild en stilstaand water wonen waardoor ze meer vatbaar zijn voor ziekte.

Van het nodige budget van 173,5 miljoen dollar voor levensreddende steun aan getroffen vrouwen en kinderen, is op dit moment nog maar 37 procent opgehaald bij de internationale gemeenschap.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift