Pakistaanse arbeidsmarkt blijft potdicht voor vrouwen

Slechts een op de vijf vrouwen in Pakistan heeft een betaalde baan. In het tribale noorden is de verhouding nog schever doordat de vrouw wordt geacht binnenshuis te blijven.

  • DFID UK (CC BY 2.0) In Khyber-Pakhtunkhwa is amper een tiende van de zesduizend artsen een vrouw. DFID UK (CC BY 2.0)

In het hele land is een vijfde van de artsen vrouw, maar weinigen van hen worden betaald.

Vijftien jaar geleden haalde ze haar doktersdiploma. Maar nu is Saleema Bibi veertig, en ze heeft nog nooit professioneel kunnen werken. Ze woont in Peshawar, de hoofdstad van de noord-Pakistaanse provincie Khyber-Pakhtunkhwa (KP). Ze is huisvrouw, in een strenggelovige familie die niets moet hebben van werkende vrouwen.

‘Er is een tekort aan vrouwelijke dokters’, weet ze. ‘En de salarissen in de medische sector zijn hoog. Maar door het taboe kunnen vrouwen toch geen baan krijgen.’

Zo zijn er driekwart miljoen medische banen in de provincie, maar worden er maar veertigduizend door vrouwen uitgevoerd, zegt Abdul Basit, een specialist in Peshawar. In het hele land is een vijfde van de artsen vrouw, maar weinigen van hen worden betaald. In KP is amper een tiende van de zesduizend artsen een vrouw.

Wanverhouding

In andere sectoren, zoals de ambtenarij, is de verhouding nog schever. Van de religieuze en administratieve banen bezetten ze nog geen 2 procent. In de industrie is dat 3 procent. Dat is extra schrijnend gezien het hoge aantal vrouwelijke studenten. Op de universiteiten, ook in het noorden, is de man-vrouwverhouding bijna gelijk.

De beste sector voor vrouwen is nog wel het onderwijs, aangezien ze op meisjesscholen mogen werken. Daar is geen interactie met mannen, wat voor de meeste mensen het grootste bezwaar is tegen vrouwen aan het werk. Ook is er in het onderwijs een goede regeling voor betaald zwangerschapsverlof, zegt Pervez Khan, adjunct-directeur onderwijs in KP. Onder de 120.000 docenten bevinden zich zodoende 40.000 vrouwen.

Informele arbeid

Werk vinden vrouwen vooral in de informele sector.

De lage participatie op de arbeidsmarkt neemt niet weg dat veel vrouwen wel werk zoeken. Dat is vaak broodnodig in Pakistan, waar 55 procent van de 182 miljoen inwoners moet rondkomen van minder dan twee dollar per dag. Werk vinden vrouwen echter vooral in de informele sector, in de keuken of als schoonmaakster bij rijke families, blijkt uit het Pakistaans Economisch Overzicht 2012-2013. Steeds meer vrouwen vinden ook werk in de kledingateliers of in de voedselwerking, al is dat meestal tijdelijke contractarbeid.

Het lage niveau van geletterdheid onder Pakistaanse vrouwen helpt ook niet. Slechts een op de drie vrouwen kan lezen en schrijven. 70 procent van de meisjes gaat naar de basisschool, maar slechts 33 procent gaat uiteindelijk ook naar de middelbare school.

De provinciale overheid in KP is eind 2013 begonnen met een microkredietprogramma van 7,5 miljoen euro. Daarmee moeten vrouwen in staat worden gesteld om hun eigen onderneming te beginnen. Kleine leningen, van 750-1500 euro, worden verstrekt aan vrouwen die willen beginnen met borduurwerk, naaien en ander werk dat vanuit huis gedaan kan worden. Het project heeft een looptijd van vijf jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2832   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift