Pakistaanse experts wijten aanslagen Londen aan situatie in Afghanistan

Nieuws

Pakistaanse experts wijten aanslagen Londen aan situatie in Afghanistan

M.B. Naqvi

15 juli 2005

Pakistan pleit voor een beter begrip van de motieven van de daders van de viervoudige aanslag in Londen. Niet de Islam is het motief, maar de onvrede met de gebeurtenissen in Afghanistan.

Drie van de daders van de aanslagen in Londen zijn Britten van Pakistaanse afkomst. Waarschijnlijk volgden ze een training in Pakistan of Afghanistan. Volgens A.R. Siddiqui, politiek commentator en auteur, zijn de bomaanslagen in Londen niet het gevolg van historische conflicten tussen het Westen en de islam, maar een reactie op wat de afgelopen jaren in Afghanistan is gebeurd. Afghanistan is sterk verbonden met Pakistan. Iedereen heeft het over Irak en Palestina, maar wat daar gebeurt is niet vergelijkbaar met de wreedheden die in Afghanistan zijn begaan, zegt hij.

De aanslagen zijn geen religieus, maar een politiek statement, zegt oud-rechter en minister van Justitie Fakhruddin G. Ebrahim. Het kan gaan om een politieke groepering die denkt op te moeten komen voor de islam, maar het is duidelijk dat de moordenaars woedend waren over wat Westerse regeringen, met name die van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, momenteel in grote delen van de islamitische wereld aan het doen zijn.

Een van de bekendste psychiaters van Pakistan, professor Haroon Ahmed, beweert eveneens dat de zelfmoordaanslagen in Londen, evenals die in Madrid in 2004, eerder vanuit politieke dan vanuit religieuze motieven zijn ingegeven. Jullie zijn groot en sterk. Wij zijn militair gezien zwak. Omdat jullie ons al zo’n lange tijd onrecht aandoen, hebben we geen andere mogelijkheid dan terroristische aanslagen plegen. Dat raakt jullie tenminste, zo vat Ahmed de redenering van terroristen samen.

Siddiqui sluit niet helemaal uit dat er een religieus component meespeelt bij terrorisme. Ik zal er geen islamitische leerstellingen bij halen, maar de wortels van het terrorisme liggen wel degelijk in de islam. De opkomst van de islam was vrij plotseling en geregeld kwam daar geweld bij kijken. Er ontstonden islamitische staten, maar vaak ontstond er geen systeem dat op een vloeiende manier voorzag in de opvolging van machthebbers. Daardoor komen vormen van terrorisme al langere tijd voor in de islamitische wereld zelf, zegt hij.

Siddiqui wijst er ook op dat islamitische landen eeuwenlang te maken hebben gehad met Westerse koloniale overheersing. In de beleving van veel moslims worden ze nog steeds uitgebuit door het Westen, onder meer vanwege de olievoorraden in de Arabische wereld. Terrorisme is daar een reactie op.

Veel mensen geloven dat ook Omar Sheik, een goed opgeleide, in Groot-Brittannië geboren jonge man die werd veroordeeld voor de ontvoering van en de moord op de Amerikaanse journalist Daniel Pearl, om die reden de weg van het terrorisme insloeg. Sheikh behoorde tot de gevangenen die de Indiase overheid uitleverde in ruil voor de vrijlating van de 155 inzittenden van een Indiaas passagiersvliegtuig dat in 1999 tijdens een vlucht naar Afghanistan werd gekaapt door terroristen.

Woensdag zei de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken, Aftab Ahmed Khan Sherpao, dat Islamabad vlak voor de Britse verkiezingen in mei informatie heeft verschaft aan Londen over mogelijke aanslagen. Volgens hem zijn toen aanslagen voorkomen, doordat in diverse landen arrestaties werden verricht.

De Pakistaanse president generaal Pervez Musharraf verwees in zijn reactie op de aanslagen ook naar Afghanistan. Pakistan heeft volgens hem een zware dobber aan de terroristen die gekweekt worden door de situatie in Afghanistan.

De president ontsnapte zelf verschillende malen aan aanslagen op zijn leven. Een van die aanslagen zou voorbereid zijn door Omar Sheikh. Religieus extremisme en terrorisme zijn de twee grootste bedreigingen voor Pakistan. We moeten daar gezamenlijk tegen vechten, anders zullen de zogenaamde hoeders van de islam ons ruineren, aldus Musharraf. (JS/MM)