Pakistaanse leger claimt overwinning in Orakzai

Nieuws

Pakistaanse leger claimt overwinning in Orakzai

Joke Droeshout

02 juni 2010

Het Pakistaanse leger claimde op dinsdag 1 juni de overwinning tegen militanten in het gebied Orakzai, maar een dag later werden bij een luchtaanval alweer militanten gedood. Sinds maart vielen honderden doden tijdens gevechten tussen het leger en militanten.

Legeraanvoerder Generaal Ashfaq Parvez Kayani bezocht op dinsdag 1 juni Orakzai en Kurram, Federaal Bestuurde Stamgebieden, waarna het Pakistaanse leger aankondigde dat de operatie in het gebied Orakzai tot een goed einde was gebracht, schrijft de Pakistaanse krant Dawn.
Maar vandaag, een dag na de aankondiging, werden bij een militaire luchtaanval op schuilplaatsen waar rebellen van de taliban zouden zitten weer zeven militanten gedood in het noordwesten van het gebied Orakzai. Dat meldde een lokale bron tegen het Franse persbureau AFP, veiligheidsbronnen zeggen dat zeker twintig militanten om het leven kwamen.
Generaal-majoor Athar Abbas, de militaire woordvoerder, vertelde AFP woensdag dat het grootste deel van de operaties in Orakzai voorbij zijn, maar dat ‘stabiliserende’ operaties voortgezet worden. ‘Er is nog een kleine vorm van weerstand die wordt tegengegaan, maar de belangrijkste bevolkingscentra werden bevrijd’, aldus Abbas.

Langdurige operatie

Het Pakistaanse leger startte op 22 maart een operatie in het gebied Orakzai om militanten te verjagen die eind 2009 een legeroffensief tegen de Pakistaanse taliban in Zuid-Waziristan waren ontvlucht. Veel militanten zouden toen naar Orakzai zijn uitgeweken, maar de top van de Pakistaanse taliban zou gevlucht zijn naar Noord-Waziristan, een gebied dat het Pakistaanse leger voorlopig nog weigert aan te vallen.
Het Pakistaanse leger voert eigenlijk al maanden lang luchtaanvallen en grondoperaties uit in Orakzai, maar in maart werd het offensief aangescherpt. Vanaf toen werden dagelijks tientallen doden gerapporteerd. De voorbije twee maanden zouden tijdens de gevechten honderden militanten om het leven zijn gekomen.
Sinds eind 2009 zijn meer dan 200.000 bewoners het gebied ontvlucht. Omdat dinsdag een einde werd toegeroepen aan de legeroperatie, wordt verwacht dat de bevolking binnenkort terugkeert naar het thuisfront. Volgens een woordvoerder van het leger is er ‘volledige vrede’ in de lager gelegen delen van Orakzai, waar gevluchte families de voorbij twee weken reeds zijn teruggekeerd.

Noord-Waziristan

Het leger heeft in het verleden reeds successen geclaimd in andere probleemregio’s, enkel om de militanten te zien hergroeperen en heropstaan. Waarnemers geloven dat Pakistaanse troepen nu naar het gebied Noord-Waziristan zullen trekken, waar militantengroepen en taliban- en Al-Qaidastrijders zouden gevestigd zijn.
De Verenigde Staten oefenen sinds de recente autobomaanslag in New York door de Pakistaans-Amerikaanse Faisal Shahzad toegenomen druk uit op Pakistan om operaties te beginnen in de regio Noord-Waziristan. Shahzad werd in Waziristan getraind om bommen te maken en Amerikaanse regeringsbonnen hebben gezegd dat Pakistan actie moet ondernemen om verdere aanvallen in de VS te voorkomen.