Pakistaanse taliban zweren wraak voor dood Bin Laden

Nieuws

Pakistaanse taliban zweren wraak voor dood Bin Laden

Kamal Hyder

19 mei 2011

De Pakistaanse taliban hebben een eerste videoboodschap uitgebracht sinds de dood van Osama bin Laden. In de video, die getoond is op de Arabische nieuwszender Al Jazeera, zweert de groep de dood van Bin Laden te wreken. Inmiddels werden al verschillende wegversperringen aangevallen, waarbij twee politiemannen omkwamen.

“We zullen wraak nemen op de Pakistaanse overheid, de Pakistaanse inlichtingendienst ISI, de CIA en Amerikanen. Ze staan nu op onze lijst met doelwitten,” zegt Umar Khalid, een prominente talibancommandant, op de video. Khalid maakt zich sterk dat dat op korte termijn zal gebeuren. “De Amerikanen hadden elf jaar nodig om Osama bin Laden te doden”, zegt hij. “Maar voor ons is het makkelijk, we zullen ons binnen enkele maanden wreken.”

De video moet ook aantonen dat de strijders goed bewapend zijn. Khalid doet zijn uitspraken voorzien van een laptop en radio en omgeven door gewapende strijders. De video bevat beelden van een gecamoufleerde auto, strijders

“De Amerikanen hadden elf jaar nodig om Osama bin Laden te doden. Maar voor ons is het makkelijk, we zullen ons binnen enkele maanden wreken.”

motorfietsen en oefensessies met vuurwapens en raketwerpers.

Volgens de taliban blijft de invloed van Bin Laden groot, ook na zijn dood. “Osama bin Laden heeft ons de ideologie van islam en jihad gegeven”, zegt Khalid. “We zijn niet uiteengeslagen door zijn dood. Integendeel, het heeft ons meer kracht gegeven om zijn missie voort te zetten.”

Ook andere talibancommandanten hebbben vandaag laten weten dat ze de dood van Bin Laden willen wreken. In een interview met het persagentschap Associated Press liet Waliur Rehman weten dat zijn strijders de missie van Osama bin Laden voort zullen zetten en het gevecht “met nieuwe bezieling” zullen voeren.