Pakistaanse vredesgesprekken met taliban uitgesteld

Nieuws

Pakistaanse vredesgesprekken met taliban uitgesteld

Pakistaanse vredesgesprekken met taliban uitgesteld
Pakistaanse vredesgesprekken met taliban uitgesteld

Charlotte Liekens

05 februari 2014

De vredesgesprekken tussen de Pakistaanse regering en de taliban zijn opgeschort. Vertegenwoordigers van beide partijen zouden normaal dinsdag 4 februari in Islamabad samenkomen om te onderhandelen over een akkoord.

De regering stelde de bijeenkomst met de Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) uit omdat ze, volgens Al Jazeera, meer duidelijkheid en informatie wil over de vertegenwoordigers van de extremistische beweging.

‘Vanochtend wees alles erop dat de onderhandelingen zouden plaatsvinden, maar nu wordt ons verteld dat de regering alvorens vredesgesprekken te starten nog duidelijkheid wil over bepaalde zaken. De formele bijeenkomst zal vandaag dus niet doorgaan’, zegt journalist ter plaatse Kamal Hyder aan Al Jazeera.

Aanleiding voor vredesonderhandelingen

Sinds hun ontstaan in 2007 voeren de Tehreek-e-Taliban Pakistan een gewelddadige verzetsstrijd in het land. De Pakistaanse talibangroepen willen namelijk een meedogenloze versie van de shariawetgeving doorduwen, terwijl de regering zegt te ijveren voor een meer democratische aanpak. De voorbije maanden was de extremistische beweging verantwoordelijk voor een reeks aanslagen waarbij in januari alleen al meer dan honderd mensen om het leven kwamen.

Sinds zijn verkiezingsoverwinning in mei 2013 zijn alle ogen op premier Nawaz Sharif gericht om de terreur te stoppen en een einde te maken aan de interne conflicten in het land. Tegelijkertijd ligt volgens Voice of America de eerste minister onder vuur door zijn te zachte aanpak van de extremistische organisatie, waaronder de voorgestelde onderhandelingen.

De Pakistaanse taliban hebben volgens critici immers al verschillende vredesakkoorden verbroken en benutten de onderhandelingsperiode enkel om tijd te rekken en zich zo te kunnen versterken.

Vertegenwoordigers

De taliban stelden oorspronkelijk vijf vertegenwoordigers voor om voor hen rond de onderhandelingstafel te zetelen, waaronder “vader van de Taliban” Sami-ul-Haq, twee politici (Imran Khan en Mufti Kifayatullah), en ten slotte twee vooraanstaande religieuze figuren Abdul Aziz en Muhammad Ibrahim. Zowel Imran Khan als Mufti Kifayatullah weigerden het voorstel om voor de TTP deel te nemen aan de vredesgesprekken.

De vertegenwoordigers van de regering waren journalisten Irfan Siddiqui en Rahimullah Yusufzai, ex-diplomaat Rustam Shah Mohmand, en Mohammad Aamir, voormalig lid van de inlichtingendienst Inter Services Intelligence Agency (ISI), aldus The Guardian.

Of de vredesgesprekken later nog zullen doorgaan en wanneer dat precies zou zijn is nog niet bekend.