Pakistaanse vrouwen laten remmen los op de dansvloer

Nieuws

Pakistaanse vrouwen laten remmen los op de dansvloer

Zofeen Ebrahim

24 maart 2010

Dansende vrouwen worden scheef bekeken door de grote meerderheid van conservatieve Pakistanen, maar een nieuwe rage doet de klassen van dansleraars vollopen. Steeds meer gegoede Pakistaanse vrouwen leren rond te wervelen zoals hun heldinnen uit de Bollywoodfilms en merken hoe goed ze zich daarbij voelen.

“Je bent voor een uur helemaal op een andere planeet! Dit is het enige moment in de week dat ik weg ben van mijn gezin”, zegt 39-jarige Saleha Firdaus, een moeder van twee teenagers. Twee keer per week volgt Firdaus lessen bij Joshinder Chagger, in een van de betere wijken van de havenmetropool Karachi. Ze gaat helemaal op in de geraffineerde bewegingen uit de Indiase filmchoreografieën.

Slaapkamerdanseres

Alleen Firdaus’ man en kinderen weten dat ze danst. “Mijn schoonfamilie zou het niet begrijpen.” Aan de buitenwereld vertelt ze dat ze naar de gym gaat – dat is aanvaardbaar.

Maheen Jafri, een andere verwoede danser, is nog maar 22. “Ik danste altijd in mijn slaapkamer.” Maar toen ontdekte Jafri BodyBeat, een studio waar Bollywooddansen en hip-hop worden ingeoefend. “Daar ben ik mijn remmingen helemaal kwijtgeraakt. Mijn leraar, Hazan Rizvi, heeft me geholpen alle blokkades te doorbreken.”

Veel Pakistaanse vrouwen die jarenlang aan yoga of aerobic deden, dansen nu. Dansen verbrandt kilo’s vet, zegt Rizvi. Ook Chagger belooft haar leerlingen dat ze superfit zullen worden door het rondzwieren over de dansvloer.

Zelfvertrouwen

“Bollywooddansen vatten alles samen wat Pakistaanse vrouwen van vandaag willen”, zegt de arts Tarannum Ahmed. “De vrouwen kunnen hun fantasieën beleven, hun zelfvertrouwen neemt toe en ze voelen zich mooier.”

Veel vrouwen willen hun figuur verbeteren of fitter worden. Sommige oudere leerlingen willen gewoon geen mal figuur slaan op de dansvloer als hun kinderen trouwen of bij liefdadigheidsbals.

Zahid Hussain, een 25-jarige dansleraar, geeft al vijf jaar danslessen bij rijke klanten thuis. Hij zegt dat hij sterren uit de showbusiness onder zijn klanten heeft, zakenvrouwen en zelfs politici.

Een foto in hoge resolutie die bij dit artikel hoort, vindt u op http://ipsnews.net/pictures/zof1703bbrchi.jpg